ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ...

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ. ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Η ιστορική περίοδος που ζούμε διακρίνεται από νέα πρωτόγνωρα προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ερασιτεχνισμούς ή με επίκληση βοήθειας από εξωγενείς παράγοντες.

Η οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή κρίση που βιώνει με ένταση η πατρίδα και ο λαός μας, μας υποχρεώνει να βρούμε άμεσα λύσεις, να σταθούμε μπροστά στα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε με γνώση, όραμα και σχεδιασμό.

Μας υποχρεώνει να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στους νέους και στις νέες του τόπου μας.

Είναι τόσο μεγάλο το βάθος των προβλημάτων που δεν επιτρέπει παραπομπή των προβλημάτων στο μέλλον. Δεν επιτρέπει μεμψιμοιρίες και προσωπικές στρατηγικές.

Απαιτείται σαφήνεια στόχων, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πολιτική που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, σύμφωνα με τις δυνατότητες του νησιού μας και των συμπατριωτών μας.

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τίποτα δεν θα χαρίσει κανένας στο λαό μας .

Μας έχει δείξει όμως και ότι αυτός ο λαός γνωρίζει να αγωνίζεται και να κερδίζει.

Στην σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας έχουμε πολλά παραδείγματα.

Αγωνιστήκαμε ενάντια στη Βασιλεία και ο Βασιλιάς έφυγε.

Αγωνιστήκαμε ενάντια στη δικτατορία και η Χούντα έπεσε.

Αγωνιστήκαμε με πίστη για την πρόοδο του λαού μας και κερδίσαμε.

Φτιάξαμε λιμάνια και στάδια, μαρίνα και λατομείο, νοσοκομείο και σχολεία, εγκαταστάσεις καυσίμων, συγκοινωνία και δρόμους, βιολογικό και σχέδια πόλης, δημόσια κτίρια και υπηρεσίες.

Τα κατακτήσαμε γιατί πιστέψαμε στη δύναμη του λαού μας.

Δημιουργήσαμε γιατί αγωνιστήκαμε μαζί με το λαό.


ΚΟΙΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ – ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η κοινωνία του νησιού μας κινδυνεύει. Κινδυνεύει να χάσει όλα όσα δημιούργησε μέχρι τώρα και να γίνει επαίτης στο ίδιο της το σπίτι.

Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι που μόχθησαν, που επένδυσαν όνειρα και ελπίδες και οι γονείς τους ξοδεύτηκαν για να σπουδάσουν, είναι στο περιθώριο.

Εκατοντάδες νέοι και νέες συμπολίτες μας βρίσκονται στην αναζήτηση εργασίας, ονειρεύονται να επενδύσουν τις δυνάμεις τους και να ζήσουν στον τόπο που τους γέννησε και τον αγαπούν.

Η πραγματικότητα όμως άλλα μας δείχνει και είναι σίγουρο ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει εάν δεν σπάσουμε τα δεσμά της εξάρτησης και της υποτέλειας, που βασανίζουν όλους μας αλλά πρώτα από όλα τους νέους ανθρώπους.

Τους νέους που πιστεύουν στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους.

Γι΄ αυτό, για μια ακόμη φορά, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε.

Γι΄ αυτό, για μια ακόμη φορά, είμαι σίγουρος ότι η ανατροπή του κατεστημένου μπορεί να γίνει μόνο από τους νέους.

Στην ίδια αγωνία είμαστε συμμέτοχοι και εμείς οι μεγαλύτεροι. Αναλαμβάνουμε και εμείς το μερίδιο της δικής μας ευθύνης και ανοίγουμε νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη του νησιού μας.

Έχουμε τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες ελπίδες.

Με τη γνώση και την εμπειρία μας, αγωνιζόμαστε μαζί με τους νέους, στηρίζουμε το όραμά τους και δείχνουμε την κατεύθυνση και τον δρόμο που θα πάρουμε, για να μπορούμε να τον περπατάμε κι εμείς και τα παιδιά μας.


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΕΜΑΤΑ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΚΩ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η νέα γενιά του τόπου μας μπορεί να ανοίξει δρόμους. Δρόμους για την κοινωνία και για τη δική της ζωή.

Για να πετύχει τους στόχους της χρειάζεται συλλογικότητα και αλληλοβοήθεια. Χρειάζεται οργάνωση.

Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να βγούμε νικητές. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Γι΄αυτό καλούμε τους νέους και τις νέες του νησιού μας να αυτοοργανωθούν. Να δημιουργήσουν αυτόνομες ομάδες, να συνεργαστούν και να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή θέση στον ήλιο.

Δεν έχουν να χάσουν τίποτε παραπάνω από όσα ήδη έχουν χάσει. Τους τα έχουν πάρει όλα. Τους πήραν την ελπίδα και τη ζωντάνια τους.

Τώρα τους ζητούν την καρδιά και την ψυχή σας.

Δεν πρέπει να τους κάνουν το χατήρι. Δεν πρέπει να παραδοθούν.

Σε αυτή τη μάχη πρέπει αυτοί να είναι οι νικητές. Να κατακτήσουν τον ενιαίο Δήμο για να τον κάνουν προπύργιο των ανατροπών και των ριζικών αλλαγών. Για τη δική τους ζωή.

Να στήσουν το δικό τους Δήμο. Να φτιάξουν την στέγη που θα φωλιάσουν και θα γεννήσουν τα οράματα, οι ελπίδες και οι γνώσεις που απόκτησαν.

Τους καλούμε να ενωθούν και να πάρουν μέρος με το δικό τους τρόπο και την δική τους ορμή στον αγώνα για την κατάκτηση και την δημιουργία ενός Δήμου ανατρεπτικού, σύγχρονου, οραματικού και ελπιδοφόρου.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Νέοι ορίζοντες ανάπτυξης

Ο νέος ενιαίος Δήμος της Κω για μας είναι μια πρόκληση και μια μοναδική ευκαιρία.

Ευκαιρία να προσανατολίσουμε τον Δήμο και την Αυτοδιοίκηση προς άλλες κατευθύνσεις από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Να ανοίξουμε νέους ορίζοντες, όπου ο ενιαίος Δήμος δεν θα σταματά μόνο στα καθημερινά συνηθισμένα θέματα διαχείρισης, αλλά θα πρωτοπορεί και θα υποστηρίζει τις παραγωγικές δραστηριότητες και θα σχεδιάζει το μέλλον της ανάπτυξης.

Ανεξάρτητα από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, εμείς θα χαράξουμε τους δικούς μας δρόμους για να σταθούμε αρωγοί και συμμέτοχοι στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού μας.

Οι αναπτυξιακοί στόχοι και οι σύγχρονες παραγωγικές δραστηριότητες της Κω, για να είναι σε στέρεα βάση, πρέπει να υποστηρίζονται από τη γνώση και την επιστήμη.

Το ζωντανό ανθρώπινο δυναμικό του νησιού μας, που συγκροτείται από εκατοντάδες νέους ανθρώπους όλων των επιστημών, για να ενταχθεί σε νέες και σύγχρονες δραστηριότητες πρέπει να έχει την υποστήριξη επιστημονικών δομών.

Την λειτουργία αυτών των δομών μπορεί και πρέπει να καλύπτει ο ισχυρός Δήμος.


ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ – ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ

ΚΩΣ : Μεσογειακό Κέντρο Εφαρμοσμένης Έρευνας και Τεχνολογίας

Για την επιστημονική τεκμηρίωση και ανάπτυξη των νέων παραγωγικών κατευθύνσεων του νησιού μας ιδρύουμε δύο Επιστημονικά Κέντρα.

· Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιώνΠοιότητας Περιβάλλοντος και Ζωής των Πολιτών

Πάνω σε αυτά θα αναπτυχθούν οι ατομικές, συλλογικές δράσεις και οι συνεργατικές ομάδες παραγωγής και πώλησης ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και ανάπτυξης.

Α. Το επιστημονικό πεδίο της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και των ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ,

που θα υποστηρίζουν τις δράσεις :

  • για την χωροταξία
  • την πολεοδομία
  • τις υποδομές
  • τον τουρισμό
  • το εμπόριο και
  • το δίκτυο κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης

Β. Το επιστημονικό πεδίο της ΧΗΜΕΙΑΣ, της ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ και της ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, που θα υποστηρίζουν τις δράσεις :

  • αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος
  • ελέγχου της ποιότητας ζωής και
  • ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής

Αυτοί οι δύο σύγχρονοι επιστημονικοί τομείς θα αποτελέσουν τους πυλώνες της γνώσης, της έρευνας και της τεχνολογίας που θα στηρίξουν το σύνολο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών του Δήμου και των πολιτών της Κω.


ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η οικονομία και η κοινωνία του νησιού μας βρίσκονται μπροστά σε σταυροδρόμι.

Ή θα παραδοθούν αμαχητί στις εξελίξεις που καθορίζουν άλλοι ή θα αγωνιστούν για την επιβίωση και τη ζωή τους.

Η κρισιμότητα της περιόδου που ζούμε είναι εμφανής στη λειτουργία των οικογενειακών επιχειρήσεων των συμπολιτών μας, στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στην αναζήτηση εργασίας, στα αδιέξοδα που εμφανίζονται στη ζωή των νέων μας.

Για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα χρειάζονται νέες πολιτικές – με γνώση και όραμα – που ανοίγουν νέους ορίζοντες ανάπτυξης.


ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

Στην κατεύθυνση ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα αναζωογονήσουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις και θα ανοίξουν δρόμους για νέες παραγωγικές δραστηριότητες, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πέντε ολοκληρωμένα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής :

· Για την αναθέρμανση της οικονομίας.

· Για την οικονομική ανάκαμψη των οικογενειακών επιχειρήσεων.

· Για την αναβάθμιση των τουριστικών περιοχών της Κω.

· Για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των πολιτών.

· Για την κοινωνική συνοχή, μέριμνα και ανάπτυξη.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Επενδύουμε 150 εκ. ευρώ την τετραετία 2011 - 2014 για την σύνταξη μελετών και την κατασκευή έργων. Όλες οι δράσεις του Δήμου θα υλοποιηθούν με αυτεπιστασία και με την αξιοποίηση των ανθρώπινων και εμπορικών δυνάμεων του νησιού μας.

Όλα τα έργα θα φέρουν τη σφραγίδα της θέλησης και της γνώσης των δυνάμεων του νησιού μας.

Μαρίνες, λιμάνια, προβλήτες, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, νέες φυλακές, δικαστικό μέγαρο, κτίριο αστυνομίας, νέο νοσοκομείο, σχολές και σχολεία, σχέδια πόλης, αρχαιολογικές ανασκαφές.

Σε αυτή την κατεύθυνση εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που παρέχει το τραπεζικό σύστημα, τις συμβάσεις με το δημόσιο και τους αναπτυξιακούς νόμους.

Για εμάς είναι αδιανόητο να πληρώνουμε μόνο για την μελέτη του αποχετευτικού του Δήμου Δικαίου 1.200.000 ευρώ, για την μελέτη του δημοτικού μεγάρου Ηρακλειδών 500.000 ευρώ, για μελέτες αναπλάσεων και κυκλοφορίας στον Δήμο της Κω 1.000.000 ευρώ και για τις φανφάρες του φεστιβάλ ταινιών 1.000.000 ευρώ, όταν την ίδια στιγμή υποαπασχολούνται ή είναι άνεργοι πάνω από 100 Κώοι και Κώες επιστήμονες τεχνικών κλάδων, όταν τα παιδιά των συμπολιτών μας συναντούν ολοένα και περισσότερα αδιέξοδα.

Για εμάς είναι αδιανόητο να παίρνει εργολάβος 1,5 εκ ευρώ για ένα έργο που κατασκευάστηκε από 10 εργάτες και τεχνίτες μέσα σε 6 μήνες και την ίδια ώρα οι δημότες του νησιού μας, άνεργοι εργάτες και τεχνίτες να δανείζονται για να αγοράσουν ένσημα που θα καλύψουν την ασφάλισή τους.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Είναι μεγάλη αδικία για τους συμπατριώτες μας που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την ανάπτυξη του νησιού μας και την επιβίωση των οικογενειών τους να βλέπουμε να αργοπεθαίνουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις και να μην αντιδρούμε.

Είναι μεγάλη αδικία να έχουμε αποκτήσει εμπειρίες, να διαθέτουμε εκατοντάδες νέους επιστήμονες και να μην σκεπτόμαστε νέες λύσεις.

Εμείς τολμούμε. Συγκροτούμε το νέο Δήμο σε σύγχρονες βάσεις για να στηρίζει την τοπική οικονομία.

  • Ενισχύουμε και υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο και μέσο την συνεργασία, τις συνεργατικές και συνεταιριστικές ομάδες, με στόχο την δημιουργία μια μεγάλης αλυσίδας τοπικών παραγωγών και υπηρεσιών στη διαμονή, στην εστίαση, στην αναψυχή και στην διασκέδαση.
  • Αξιοποιούμε τις νέες Δημοτικές Υπηρεσίες του εμπορίου, του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, του υγειονομείου και της σύγχρονης δημοτικής αστυνομίας που θα μεταβιβαστούν στον ενιαίο Δήμο, ως εργαλείο και μοχλό ανάπτυξης και υποστήριξης των τοπικών δραστηριοτήτων.
  • Αναπτύσσουμε σύγχρονες δράσεις προβολής και πώλησης των προϊόντων και των υπηρεσιών μας μέσω του διαδικτύου.
  • Εκδίδουμε νόμισμα τοπικών συναλλαγών, παροχών και ευκαιριών.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΚΩ

Για εμάς είναι αδιανόητο να επιδοτούνται συνεχώς οι μεγάλοι όμιλοι επιχειρήσεων και οι οικογενειακές επιχειρήσεις του νησιού μας να μην παίρνουν το μερίδιο που τους αναλογεί από σειρά επενδυτικών προγραμμάτων.

Είναι αδιανόητο την ίδια ώρα να σβήνουν, να υποβαθμίζονται και να απαξιώνονται, οι επενδύσεις και οι περιουσίες των δημοτών μας και οι ωραιότερες περιοχές της Κω.

Για αυτό προετοιμάζουμε σχέδιο δράσης :

  • Εκπονούμε και εφαρμόζουμε προγράμματα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αναβάθμισης των τουριστικών περιοχών της Κω, με την σύμπραξη του Δήμου και των τοπικών οικογενειακών επιχειρήσεων και την ένταξη τους στους αναπτυξιακούς νόμους.
  • Ενισχύουμε τις ακτοπλοϊκές και την χερσαία συγκοινωνία.
  • Δημιουργούμε συνεργατικές και κοινοπρακτικές κυψέλες προορισμών και δραστηριοτήτων αναψυχής και διασκέδασης.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Κως που έθρεψε όσους δεν έχει θρέψει η Αίγυπτος. Η Κως του Ιπποκράτη, δεν μπορεί να παραμένει μνήμη, ιστορία και ιδέα, αλλά για την νέα εποχή πρέπει να μετατραπεί σε παραγωγή, εμπόριο και οικονομικό αποτέλεσμα.

  • Προχωρούμε άμεσα στη δημιουργία και λειτουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, του αέρα, του εδάφους και της θάλασσας.
  • Δημιουργούμε σύγχρονο Εργαστήριο Ελέγχου της ποιότητας των ποτών και των τροφίμων, της φυτοπαθολογίας και της γεωπονίας.
  • Αναπτύσσουμε σύγχρονες δράσεις και υπηρεσίες προστασίας και εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος, του ήλιου, του αέρα και των αποβλήτων.
  • Προχωρούμε στην δημιουργία συνεργατικών ομάδων παραγωγής και εμπορίας φυτικών προϊόντων και Ιπποκρατικών φυτών και προϊόντων θεραπευτικών, αρωματικών και καλλυντικών ιδιοτήτων.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ, ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Για εμάς είναι αδιανόητο να παραμένουν στην Κω άνεργοι, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους, πάνω από 500 νέοι συμπατριώτες μας, απόφοιτοι σχολών κοινωνικών επιστημών και γενικότερα θεωρητικών σχολών.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι σχολές που μόνο στόχο έχουν να καλύψουν άλλες ανάγκες και όχι την σύνδεση τους με την τοπική παραγωγή και τους ανέργους επιστήμονές μας, φυτοζωούν και δεν έχουν προοπτική. Η εποχή μας απαιτεί συνεχή επιμόρφωση και δια βίου μάθηση, στοιχεία που είναι απαραίτητα στη σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Με βάση αυτό τον προβληματισμό :

  • Δημιουργούμε σύγχρονο συνεργατικό δίκτυο παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
  • Ο κοινωνικός εξοπλισμός φεύγει από την λογική των επιδομάτων και της αγαθοεργίας και εντάσσεται στους τομείς της παραγωγής και της ανάπτυξης.
  • Μελετούμε και θα προχωρήσουμε στην λειτουργία σχολών επιμόρφωσης και κατάρτισης, ερευνητικών κέντρων και σύγχρονων κέντρων μαθητείας και εκπαίδευσης, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.


ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος και των πέντε προγραμμάτων που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε είναι η ενεργοποίηση της νέας γενιάς της Κω.

Οι νέοι και οι νέες συμπατριώτες μας πρέπει να πάρουν τις τύχες της Κω και του μέλλοντός τους στα δικά τους χέρια.

Να αναδείξουν την τεράστια δύναμη που κρύβουν μέσα τους και να δημιουργήσουν ένα δεύτερο θαύμα, όπως αυτό που έφτιαξαν πριν από 30 χρόνια οι γονείς τους.

Κως 10-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου