ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ...

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Ο νεοσύστατος θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας από αναγκαία υπηρεσία για την υποστήριξη και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών τείνει να εξελιχθεί αποκλειστικά σε κατασταλτικό μηχανισμό καταγραφής και δίωξης αυθαιρεσιών.

Η υποτίμηση της αξίας της και ο υποβιβασμός της λειτουργίας της σε γραφειοκρατική υπηρεσία, αναιρεί τη δυνατότητα συμβολής της στην αντιμετώπιση ουσιαστικών προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και την απαξιώνει μετατρέποντάς την σε δημόσιο αρτηριοσκληρωτικό μηχανισμό που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών.

Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, με τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, μας υποχρεώνουν να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με διαφορετικό πρίσμα και με την ευκαιρία οργάνωσης του νέου Δήμου Κω να θέσουμε νέες βάσεις και να δώσουμε νέες κατευθύνσεις στην αποστολή του Δήμου και των υπηρεσιών του.

ο νέος ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας

Σε αυτό το πλαίσιο συγκροτούμε τη δομή της Δημοτικής Αστυνομίας και διαμορφώνουμε τον σύγχρονο ρόλο της, έτσι όπως πηγάζει από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Για την σύγχρονη οργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας οριοθετούμε τις αλλαγές στην σύνθεση και στον οργανισμό της σε τρείς κατευθύνσεις:

1. Συστήνουμε Οργανισμό Δημοτικής Αστυνομίας, ανεξάρτητο από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου, με διευθύνσεις στελεχωμένες με επιστημονικό προσωπικό που θα εποπτεύει και θα στηρίζει τους επιτηδευματίες, θα προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, θα εποπτεύει την κοινωνική μέριμνα και την εύρυθμη λειτουργία της Πόλης και των Δημοτικών Κοινοτήτων.

2. Καλύπτουμε τις κενές θέσεις του Οργανισμού της Υπηρεσίας αποκλειστικά από επιστημονικό προσωπικό (Χημικούς, Βιολόγους, Περιβαλλοντολόγους, Μηχανικούς, Κοινωνιολόγους κ.α.).

3. Χωροθετούμε τα τμήματα του Οργανισμού Δημοτικής Αστυνομίας στην Πόλη και στις Δημοτικές Κοινότητες κατά τέτοιο τρόπο που να είναι πλησιέστερα στο δημότη και στις καθημερινές ανάγκες του. Στις Δημοτικές Κοινότητες την πολιτική ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας θα έχει ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας.

η Δημοτική Αστυνομία ως εργαλείο ανάπτυξης

Ο προσανατολισμός του νέου Δήμου στην υποστήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων έχει άμεση σχέση με την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης του νησιού, με την ύπαρξη και λειτουργία των πάσης φύσεως επιτηδευμάτων, από την παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μέχρι την μεταποίηση και την εμπορία.

Για την υποστήριξη αυτών των δράσεων η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην προστασία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων:

· με την συμβουλευτική παρουσία της,

· την εποπτεία υλοποίησης των κανονιστικών αποφάσεων, και

· τον έλεγχο λειτουργίας τους.

Η Δημοτική Αστυνομία είναι η υπηρεσία που μπορεί να παρεμβαίνει και να ρυθμίζει ιδιαίτερα στους τομείς:

· απογραφής και συστηματικής παρακολούθησης της προόδου όλων των επιχειρήσεων, και

· στον έλεγχο παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών.

η Δημοτική Αστυνομία στην υπηρεσία του δημότη

Στον τομέα προστασίας περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας η Δημοτική Αστυνομία οφείλει να παρεμβαίνει προληπτικά και άμεσα, έχοντας πλήρη γνώση του χώρου και των συνθηκών που επικρατούν. Παράλληλα για την επιστημονική τεκμηρίωση των παρεμβάσεών της λειτουργεί εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου.

Στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να αποτελέσει την κυρίαρχη δομή αρωγής και προστασίας των δημοτών. Οι υπηρεσίες της θα έχουν πλήρη γνώση της σύνθεσης του πληθυσμού, των αναγκών και των προβλημάτων του, σε κάθε σπίτι και σε κάθε γειτονιά, σε κάθε ηλικία και ιδιαίτερα για κάθε δημότη ανεξαρτήτως ηλικίας που χρήζει παροχής φροντίδας.

Η πλήρης γνώση των χώρου και των ανθρώπινων αναγκών, η συνεχής ενημέρωση για την σύνθεση του πληθυσμού και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κοινωνικών ομάδων, σε συνδυασμό με την άμεση μεταφορά αυτής της γνώσης στις αρμόδιες υπηρεσίες, θα προσδώσουν στην Δημοτική Αστυνομία την οντότητα που αρμόζει στην σύγχρονη αποστολή της.

Όσον αφορά στην αποστολή της σχετικά με τα θέματα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων εκτελεί την αποστολή της ως έργο νουθεσίας και αγωγής και όχι ως κατασταλτικός μηχανισμός που δικαιολογεί την ύπαρξή της.

Σεπτέμβριος 2010