ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ...

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Ανατρέπουμε το Παρόν.

Δημιουργούμε το Μέλλον

Με γνώμονα την ενότητα του λαού της Κω και πίστη στους μεγάλους στόχους μας, για στήριξη της τοπικής οικονομίας, των οικογενειακών επιχειρήσεων και την απασχόληση των νέων μας, ξεκίνησε η νικηφόρα πορεία του Κινήματος των Πολιτών της Κω «ΟΡΑΜΑ».

Ο Κώστας Καΐσερλης, 22 χρόνια Δήμαρχος της Κω, πρώην Βουλευτής και Υφυπουργός Εσωτερικών, στην συγκέντρωση στελεχών του Παγκωακού Κινήματος προσδιόρισε με απόλυτη σαφήνεια τις αρχές, τους στόχους και το πρόγραμμα του Κινήματος, τα οποία δεσμεύονται να υπηρετήσουν το σύνολο των στρατευμένων στο ψηφοδέλτιο και μη στελεχών.

Στην συγκέντρωση, ενώθηκαν αρμονικά, η εμπειρία των παλαιότερων στελεχών των τοπικών κοινωνιών μας με τη ζωντάνια και τη δύναμη της νέας γενιάς. Ο μεγάλος στόχος της ανανέωσης και ανάθεσης των ευθυνών στις νέες γενιές σηματοδοτήθηκε με την αμιγή εκπροσώπηση 27 νέων σε ηλικία πολιτών στη Δημοτική Κοινότητα Αντιμάχειας και στη Δημοτική Κοινότητα της Πόλης.

Η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο έμπειρων στελεχών στην Αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στις επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες, εγγυάται την επιτυχία των ελπιδοφόρων στόχων και των μεγάλων αλλαγών.

Στη συγκέντρωση ο Κώστας Καΐσερλης παρουσίασε 45 συναδέλφους και συναγωνιστές του, από τους 97 υποψήφιους, με τους οποίους το Κίνημα Πολιτών Κω «ΟΡΑΜΑ» θα δώσει τη μάχη στις 7 Νοεμβρίου για τη δημιουργία του νέου και ισχυρού Δήμου της Κω.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

  1. Αλεξίου Μιχάλης
  2. Βασιλειάδης Σπύρος
  3. Βορριάς Σωτήρης
  4. Γιωργαλής Μιχάλης
  5. Γιωργαράς Αντώνης
  6. Γρηγορίου Ειρήνη
  7. Γρύλλης Νίκος
  8. Δήμα Ρεντίνα
  9. Διακονικολάου Ζαχαρίας
  10. Δρόσου Ανθούλη Διονυσία
  11. Δρόσος Βασίλης
  12. Ζερβός Γιάννης
  13. Ζερβός Νικόλας
  14. Καραγιάννης Νίκος
  15. Κατράς Μιχάλης
  16. Κιαπόκα Πόπη
  17. Κοσαρή Χατζηστέργου Έφη
  18. Λαδικός Νίκος
  19. Μαραγκός Σωτήρης
  20. Μάρκου Μιχάλης
  21. Μήτρου Μάνος
  22. Μπαλαλής Γιάννης
  23. Μπαραχάνος Σάκης
  24. Μπουζιώτας Σωτήρης
  25. Νικηταράς Θεοδόσης
  26. Παπαγεωργίου Μιχάλης
  27. Παπαντωνίου Σεβαστιανός
  28. Παράσχος Θεοδόσης
  29. Πασσανικολάκης Γιώργος
  30. Πατάκος Νίκος
  31. Πής Σταμάτης
  32. Πόγια Μαρία
  33. Πολίτης Μανόλης
  34. Σαρούκου Πολίτου Ευδοκία
  35. Σταυρής Βασίλης
  36. Τάσος Γιάννης
  37. Τλε Νιλουφερ
  38. Τσαμπουνιάρης Χριστόδουλος
  39. Φάκκος Μιλτιάδης
  40. Φάκκου Μαίρη
  41. Φιλιππάκη Κωνσταντίνα
  42. Φώτη Σαββίνα
  43. Χαντακάρος Δαυίδ
  44. Χασαπλαδάκης Δημήτρης
  45. Χατζηδημητρίου Κατερίνα

Κώδικας Δεοντολογίας Υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η προεκλογική περίοδος ξεκινάει και επίσημα πλέον την 7η Σεπτέμβριου. Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία, για την αποφυγή περιττών και αχρείαστων παρεξηγήσεων κρίνεται απαραίτητο να συμφωνήσουμε και να ακολουθήσουμε όλοι κοινούς κανόνες στον τρόπο που ο καθένας θα διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα. Για το καλό το καθενός μας ξεχωριστά και το καλό της παράταξης μας συνολικά σας καλώ όλους να εφαρμόσουμε τα ακόλουθα:


  1. Μελετάμε το πρόγραμμα της παράταξης μας και υποβάλλουμε γραπτώς τις ιδέες και τις προτάσεις μας στην Γραμματεία της Παράταξης προκειμένου να συζητηθούν στα αρμόδια όργανα.
  2. Αποτελεί υποχρέωση μας να γνωρίζουμε το πρόγραμμα της παράταξης στο σύνολο του και ιδιαίτερα το τμήμα εκείνο που αναφέρεται στις προγραμματικές θέσεις για την περιφέρεια στην οποία είμαστε υποψήφιοι.
  3. Αποτελεί υποχρέωση μας να μεταφέρουμε τις θέσεις της παράταξης μας σε όσο μεγαλύτερο αριθμό συνδημοτών μας για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση τους.
  4. Δεν υποσχόμαστε σε συνδημότες μας τίποτα περισσότερο από όσα αναφέρονται στο πρόγραμμα μας
  5. Διατηρούμε καλές κοινωνικές σχέσεις με όλους τους συνυποψήφιους μας
  6. Δεν αναφερόμαστε αρνητικά σε κανέναν συνυποψήφιο μας
  7. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποφύγουμε οτιδήποτε θεωρούμε ότι βλάπτει την εικόνα της παράταξης και του επικεφαλής
  8. Επιζητούμε την ουσιαστική έξωθεν καλή μαρτυρία
  9. Αποφεύγουμε τους διαπληκτισμούς με οποιονδήποτε και ιδιαίτερα για πολιτικά-παραταξιακά θέματα.
  10. Σεβόμαστε όλους τους συνυποψήφιους όλων των παρατάξεων
  11. Αποφεύγουμε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει το κοινό αίσθημα
  12. Ακολουθούμε τους νόμους που διέπουν την προεκλογική περίοδο.
  13. Δεν προκαλούμε το κοινό αίσθημα με υπερβολικές σπατάλες για την προβολή μας.
  14. Δεν μεταφέρουμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για κανέναν συνυποψήφιο μας οποιασδήποτε παράταξης
  15. Ασκούμε κριτική και σχολιάζουμε μόνο πολιτικά την λειτουργία των συνυποψήφιων των άλλων παρατάξεων. Οτιδήποτε ανήκει στην σφαίρα του ιδιωτικού δεν αποτελεί αντικείμενο πολιτικής κριτικής και εκμετάλλευσης.
  16. Αν υποπέσει οποιαδήποτε παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας από οποιονδήποτε είναι υποχρέωση μας να το αναφέρουμε στον επικεφαλής της παράταξης και μόνο σε αυτόν προκειμένου να το διερευνήσει
  17. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διατηρηθεί στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού που πρεσβεύουμε η εκλογική αναμέτρηση μέχρι και την ώρα της κάλπης.


Με εκτίμηση

Κώστας Καΐσερλης

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΩ «ΟΡΑΜΑ»

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩ

Άμεσος στόχος για την οργάνωση του νέου Δήμου δεν είναι η διόγκωση των υπηρεσιών του αλλά η δημιουργία διοικητικών επιτελικών μονάδων, οι οποίες θα προστατεύουν, θα εποπτεύουν και θα κατευθύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες των πολιτών.

Η οικονομική ύφεση, η σύνθλιψη των οικογενειακών επιχειρήσεων και η εκτεταμένη ανεργία των νέων, δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά από την αναζωογόνηση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Στόχοι :

  1. ΠΟΙΟΤΗΤΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η σύγχρονη εποχή απαιτεί ποιότητα και αποτελεσματικότητα σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας. Προϋπόθεση κατάκτησής τους είναι η επιστημονική υποστήριξη. Για αυτό το σκοπό πρώτης προτεραιότητας ζήτημα είναι η δημιουργία υποστηρικτικών επιστημονικών δομών εφαρμοσμένης έρευνας και τεχνολογίας.
  2. ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ. Η απόσταση από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας και τα μικρά μεγέθη του νησιωτικού χώρου αποτελούν μειονεκτήματα που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας. Για την επίλυσή τους απαιτούνται δράσεις συνεργασίας, ώστε οι τοπικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη δημιουργία και λειτουργία συνεργατικών ομάδων ανά αντικείμενο ή παραγωγική δραστηριότητα.
  3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ. Για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του νέου Δήμου, που οφείλει να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη και να εγγυηθεί την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, ώστε να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων και να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Αυτοί οι τρείς στόχοι δημιουργούν ένα σύγχρονο περιβάλλον με πολλαπλά οφέλη:

  • Ενεργοποιούν το νέο ανθρώπινο δυναμικό σε παραγωγικές δραστηριότητες και καθιστούν συμμέτοχη την κοινωνία και τον δημοτικό φορέα της.
  • Επιβάλλουν τη φιλοσοφία του κόστους και του οφέλους που διέπει τις συνεργασίες
  • Αυξάνουν τους προβληματισμούς για τη διερεύνηση σύγχρονων δραστηριοτήτων τοπικής ή ευρύτερης εμβέλειας.
  • Ενθαρρύνουν την ίδια οικονομική συμμετοχή.
  • Επιβάλλουν την συμμετοχή των πολιτών και τον αναγκαίο έλεγχο των δραστηριοτήτων από τους αρμόδιους φορείς.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Κύρια ερωτήματα που τίθενται στο νησί της Κω

  1. Ποιες είναι οι δυνατότητες αναθέρμανσης της οικονομίας των πάσης φύσεως οικογενειακών επιχειρήσεων.
  2. Ποιες είναι οι δυνατότητες δημιουργίας νέων δραστηριοτήτων για την απορρόφηση των ανέργων, κυρίως νέων επιστημόνων.
  3. Ποιες είναι οι δυνατότητες και τα περιθώρια του Δημοσίου και των Δήμων να απορροφήσουν με προσλήψεις μεγάλο αριθμό ανέργων.

Υπολογίζεται ότι τα προσεχή 4 χρόνια οι άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι νέοι επιστήμονες στο νησί μας θα ξεπεράσουν τους 1500. Πρόκειται για νέους και νέες που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε ΙΕΚ, ΤΕΙ και ΑΕΙ διαφόρων γνωστικών κατευθύνσεων.

Υπολογίζεται επίσης ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις κάθε είδους, από τον πρωτογενή τομές, τις κατασκευές, μέχρι και την παροχή υπηρεσιών στον τουριστικό τομέα, ξεπερνούν τις 6.000. Αποτελούν δηλαδή τη ραχοκοκαλιά του οικονομικού και κοινωνικού ιστού του νησιού μας, των 31.000 κατοίκων.

Σε αυτή την ενότητα παραγωγικών δραστηριοτήτων διαφαίνεται ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι δύσκολη έως αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα και τη συνήθη εξέλιξη των πραγμάτων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες και στα τρία ερωτήματα που τίθενται.

Στα δύο πρώτα ερωτήματα η απάντηση είναι σαφής. Η αναθέρμανση της οικονομίας των οικογενειακών επιχειρήσεων περνά μέσα από την ποιοτική αναβάθμισή τους και επενδυτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού ενώ η απασχόληση των νέων από νέες και σύγχρονες παραγωγικές δραστηριότητες.

Στο τρίτο ερώτημα η απάντηση είναι κατηγορηματική. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντιμετώπισης της ανεργίας με προσλήψεις στο δημόσιο και στους Δήμους.

Και στις δύο περιπτώσεις τίθενται δύο καίρια ζητήματα:

  1. Μπορούν οι επαγγελματίες της Κω από μόνοι τους να ανταγωνιστούν τους οικονομικά ισχυρούς;
  2. Θα υπάρξει στήριξη από τους φορείς εξουσίας;

Οι απαντήσεις είναι αυτονόητες.

Στα νησιά μεσαίου μεγέθους, όπως είναι η Κως, αλλά και στα μεγαλύτερα, οι μικρές επιχειρήσεις δεν είναι ικανές να επιβιώσουν στον σκληρό ανταγωνισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η οικονομική επιστήμη συνιστά τη δημιουργία συνεταιριστικών, συνεργατικών ομάδων (αλυσίδες παραγωγής και πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών). Και σε αυτή την περίπτωση για την επιτυχία του εγχειρήματος η υποστήριξη της Διοίκησης πρέπει να είναι άμεση και ολόπλευρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, με απόλυτο τρόπο, υποστηρίζουμε ότι ο ισχυρός Δήμος που κινείται στη λογική υποστήριξης των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων και οι συνεργατικές παραγωγικές ομάδες των υφιστάμενων αλλά και νέων καινοτόμων δραστηριοτήτων, είναι η μόνη απάντηση στα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας των νέων που αντιμετωπίζει σήμερα η Κως.


ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ

Η οικονομική κρίση που βιώνει η κοινωνία της Κω πλήττει κυρίως τις οικογενειακές επιχειρήσεις και δημιουργεί ανεργία στους νέους. Πρόκειται για δομική κρίση που καθηλώνει και γκρεμίζει το μέχρι σήμερα παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης του νησιού μας.

Αυτή η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με συνηθισμένες και κοινότυπες δράσεις, αφού το μέχρι σήμερα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και δεν διανέμει τα οφέλη αναλογικά στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, που αγκαλιάζει το σύνολο της χώρας, λειτουργεί αρνητικά και στην τοπική ανάπτυξη.

Ο εφησυχασμός και η στασιμότητα δημιουργούν μακροχρόνιο κενό στην παραγωγική πορεία της Κω που σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αναπληρωθεί, με κίνδυνο να εισχωρήσουν στην Κω ξένες οικονομικές και παραγωγικές δυνάμεις.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η αναζήτηση σύγχρονων αναπτυξιακών προσανατολισμών αποτελεί αναγκαιότητα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ενότητας της τοπικής κοινωνίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του νησιού, το ευρύτερο ανταγωνιστικό περιβάλλον και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των νέων, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος της παραγωγικής αναδιάρθρωσης, σχεδιάζουμε νέες παραγωγικές δραστηριότητες που θα αναθερμάνουν την τοπική οικονομία, ενισχύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις, και θα προσανατολίσουν τους νέους σε παραγωγικές δραστηριότητες.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια απαιτούνται ισχυρές βάσεις, με δυνατότητα προσαρμογής στις σύγχρονες απαιτήσεις, γνώση, αξιοποίηση της επιστήμης και συνεργασία.

Το δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό της Κω, που συγκροτείται από εκατοντάδες νέους ανθρώπους όλων των επιστημών, για να ενταχθεί σε νέες και σύγχρονες δραστηριότητες θα πρέπει να έχει την υποστήριξη επιστημονικών δομών, τη λειτουργία των οποίων θα καλύπτει ο ισχυρός Δήμος.

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε:

  • συνεργατικές δράσεις οικογενειακών επιχειρήσεων,
  • νέα επώνυμα προϊόντα,
  • δράσεις αναθέρμανσης της οικονομίας,
  • ανάδειξη και εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος,
  • κοινωνική ανάπτυξη με επαγγελματικές δραστηριότητες στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια και την αλληλεγγύη

Για την εφαρμογή και επιβίωση των προαναφερόμενων δράσεων απαιτείται επιστημονική υποστήριξη.

Το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων της Κω και η μελλοντική ανάπτυξή της θα στηριχθούν:

  1. στην Πληροφορική και στις Τηλεπικοινωνίες, που θα υποστηρίξουν τις δράσεις για την χωροταξία, τις υποδομές, τον τουρισμό, το εμπόριο, την οικονομία και το δίκτυο κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης, και
  2. στην Χημεία και στη Μικροβιολογία, που θα υποστηρίξουν τις δράσεις του περιβάλλοντος και της γεωργικής παραγωγής.

Αυτοί οι επιστημονικοί τομείς θα αποτελέσουν τους πυλώνες της γνώσης, της έρευνας και της τεχνογνωσίας και θα είναι το ισχυρό περίβλημα και η θωράκιση του συνόλου των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών του Δήμου και των πολιτών της Κω.

Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες

Δημιουργούμε άμεσα Υπηρεσία Πληροφορικής, Γεωγραφικών Συστημάτων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πλήρως εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα και προγράμματα που θα υποστηρίζουν τις υπηρεσίες και τις παραγωγικές δραστηριότητες που εντάσσονται σ’ αυτόν τον τομέα.

Πρώτη περίοδος

Στην πρώτη περίοδο ανατίθενται στην υπηρεσία εργασίες τοπογράφησης, κτηματογράφησης, χωροταξίας και πολεοδόμησης όλης της Κω.

Δημιουργείται Επιτελική Ομάδα Διοίκησης Έργου και Σχολή Επιμόρφωσης και Κατάρτισης Στελεχών.

Παράλληλα η υπηρεσία συντάσσει και υλοποιεί Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο με τίτλο «Ψηφιακός Δήμος: Άλμα στην Ποιότητα και την Καινοτομία». Αναλυτικά :

1.1 Τοπογραφεί και κτηματογραφεί όλη την έκταση της Κω.

1.2 Ολοκληρώνει τα Πολεοδομικά σχέδια της πόλης και των χωριών και συντάσσει τις πράξεις εφαρμογής.

1.3 Αναπτύσσει συστήματα διοίκησης έργων και δημιουργεί τον πυρήνα των επιστημόνων, τεχνικών, οικονομολόγων και κοινωνιολόγων που θα αναλάβουν το πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας με την κατασκευή έργων αξίας άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

1.4 Υλοποιεί δράσεις που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ψηφιακός Δήμος». Ενδεικτικά αναφέρονται δράσεις που αφορούν :

  • στην εγκατάσταση συστημάτων πληροφόρησης (infokiosks) σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης επισκεπτών π.χ. λιμάνι, μαρίνα, αεροδρόμια, πλατεία Ελευθερίας, Τιγκάκι, Μαρμάρι, Μαστιχάρι, Κέφαλο, Καρδάμενα, Αντιμάχεια,
  • στην ανάπτυξη συστήματος ψηφιακού πλοηγού στο νησί, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των Ευρυζωνικών Δικτύων των 3 Δήμων, παρέχοντας αξιόπιστη πληροφόρηση στους επισκέπτες για εκδηλώσεις, διασκέδαση, εκδρομές, κ.α, αλλά και δυνατότητα κράτησης και αγοράς υπηρεσιών,
  • στην ανάπτυξη και λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και διαβούλευσης το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την νέα διαδικασία λήψης αποφάσεων του Ενιαίου Δήμου,
  • στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Βοήθειας στο σπίτι,
  • στην ανάπτυξη Πληροφοριακού Κόμβου με καινοτόμες εφαρμογές και πολυμεσικό υλικό για την τουριστική προβολή του νησιού σε όλες τις γλώσσες της ομάδας στόχου της τουριστικής πολιτικής μας, με δυνατότητα διεκπεραίωσης συναλλαγών και πώλησης συνδυασμένων υπηρεσιών και προϊόντων των τοπικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στις συνεργατικές ομάδες, κ.α.,
  • Δημιουργεί Σχολή Επιμόρφωσης και Κατάρτισης στελεχών χρήσης και ανάπτυξης των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στους τομείς των τεχνικών, των οικονομικών και των κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Δεύτερη περίοδος

Στη δεύτερη περίοδο ολοκληρώνονται όλα τα υπόβαθρα πάνω στα οποία θα στηριχθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες. Παράλληλα προετοιμάζονται σε σχολές επιμόρφωσης και κατάρτισης οι νέοι επαγγελματίες.

2.1 καταγράφει και συντάσσει πίνακες χρήσεων γης και κτιρίων,

2.2 καταγράφει και συντάσσει πίνακες πληθυσμιακής και κοινωνικής σύνθεσης,

2.3 καταγράφει και συντάσσει πίνακες οικονομικών δραστηριοτήτων,

2.4 καταγράφει και συντάσσει πίνακες κοινωνικών αναγκών,

2.5 δημιουργεί θεσμικό πλαίσιο επικαιροποίησης των δεδομένων,

2.6 συντάσσει και θεσμοθετεί το χωροταξικό σχέδιο της Κω,

2.7 συντάσσει και θεσμοθετεί τα αναπτυξιακά σχέδια και τον οδικό χάρτη ανάπτυξης,

2.8 λειτουργεί την σχολή επιμόρφωσης και κατάρτισης στελεχών των τεχνικών, κοινωνικών και οικονομικών επιστημών, στη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών,

2.9 συντάσει τις μελέτες κατασκευής των έργων.

Τρίτη περίοδος

Στη διάρκεια της τρίτης περιόδου ολοκληρώνονται τα έργα υποδομής και ανάπτυξης για την αναθέρμανση της οικονομίας. Δημιουργούνται δύο δημοτικοί πυρήνες υποστήριξης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του τουριστικού τομέα (ξενοδοχεία, εμπόριο, εστίαση, αναψυχή, διασκέδαση) και του τομέα της κοινωνικής μέριμνας (εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια, πολιτισμός, αθλητισμός).

3.1 θεσμική και οικονομική υποστήριξη για την αναβάθμιση και την αναζωογόνηση των τουριστικών περιοχών της Κω και των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων,

3.2 θεσμική και οικονομική υποστήριξη για την προώθηση και διάθεση των υπηρεσιών του τουριστικού τομέα μέσω σύγχρονων μεθόδων οικονομίας και πληροφορικής (τοπικό νόμισμα, ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, συνεργατικές δράσεις),

3.3 θεσμική και οικονομική υποστήριξη για την προώθηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας (υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας, αναζωογόνησης ανθρώπινου οργανισμού, άθλησης, πολιτισμού).

Τέταρτη περίοδος

Στην τέταρτη περίοδο αναπτύσσονται πλήρως οι επαγγελματικές δραστηριότητες των πολιτών με την υποστήριξη των μηχανισμών του Δήμου και της συνεχούς επιμόρφωσης και κατάρτισης των επαγγελματικών στελεχών σε σχολές έρευνας και νέων τεχνολογιών εφαρμογής των γεωγραφικών συστημάτων και της πληροφορικής.

Η δημιουργία σχολών δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά αποτελούν εργαλεία στήριξης και ανάπτυξης των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Χημεία και Μικροβιολογία

Δημιουργούμε άμεσα Υπηρεσία Χημείας και Μικροβιολογίας, εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα μέσα αναλύσεων της ποιότητας του νερού, του αέρα, του εδάφους, της θάλασσας, των ποτών, των τροφίμων, της παθολογίας των φυτών και της παραγωγής φυτικών προϊόντων, που θα υποστηρίζει τις υπηρεσίες και τις παραγωγικές δραστηριότητες αυτού του τομέα.

Ο τομέας που θα αναλάβει να υποστηρίξει περιλαμβάνει την αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος, στο νερό, στη θάλασσα, στα στερεά και υγρά απόβλητα, στην εστίαση, στο εμπόριο και στη φυτική παραγωγή.

Στοχεύουμε επίσης στη σταδιακή ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας σε δραστηριότητες προστασίας του περιβάλλοντος και παραγωγικής εκμετάλλευσης των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, του εδάφους, του κλίματος και της ιστορίας του νησιού.

Σε αυτό το πλαίσιο :

1.1 ιδρύουμε σύγχρονο Εργαστήριο Ανάλυσης και Έρευνας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της χημικής σύνθεσης του εδάφους και του νερού, της μικροβιακής επιβάρυνσης, των γαστρονομικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων των φυτών και των βοτάνων, της αντιμετώπισης των φυτικών παθήσεων,

1.2 δημιουργούμε Κέντρο Μεσογειακών Ερευνών της ρύπανσης και της αντιμετώπισης της,

1.3 δημιουργούμε πρότυπους κήπους φυτικών προϊόντων,

1.4 δημιουργούμε κήπους παραγωγής, επεξεργασίας και πώλησης καλλυντικών και θεραπευτικών προϊόντων

1.5 δημιουργούμε υπηρεσία ελέγχου των ποτών και των τροφίμων.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ, ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ & ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Βασική επιδίωξή μας είναι η συνεργασία των τουριστικών επιχειρήσεων διαμονής, εστίασης και αναψυχής, με στόχο την προβολή και την ανάδειξη των επιχειρηματικών ικανοτήτων τους.

Κύριος στόχος η υλοποίηση προγραμμάτων που θα συμβάλουν με συστηματικές και αποτελεσματικές δράσεις στην οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση του πελατολογίου των οικογενειακών επιχειρήσεων, με την άρση των δυσκολιών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού.

στοχευμένη δράση

Παροχή εξατομικευμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω διαδικτυακού συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών προς τους χρήστες-δυνητικούς επισκέπτες της Κω, ώστε να διευκολυνθούν στην λήψη της απόφασης για την οργάνωση επίσκεψης στην περιοχή ενδιαφέροντος τους με παράλληλα οφέλη :

  • Την προβολή μέσω του διαδικτύου των ιδιαιτεροτήτων και των διαφόρων πόλων έλξης του επισκέπτη στο νησί της Κω, με βασικό άξονα τη δημιουργία και ανάδειξη της «τουριστικής ταυτότητας» όλων των περιοχών.
  • Τη δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου συνεργαζόμενων επιχειρήσεων που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του ελεύθερου τουρίστα στην διαμονή, στην εστίαση και στην αναψυχή του, στην πώληση αυτών των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της ποιότητας του παρεχόμενου προϊόντος.
  • Δημιουργία προδιαγραφών και προϋποθέσεων για την συμμετοχή των επιχειρήσεων στο σύστημα.
  • Οργάνωση συστήματος συμμετοχικής διαχείρισης.


ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ

με ρήξεις και τομές ανοίγουμε δρόμο στο μέλλον

Για την ολοκλήρωση των χωροταξικών σχεδίων και των σχεδίων πόλης όλου του νησιού, από την φάση που βρίσκονται σήμερα, απαιτούνται 8 εκατομμύρια ευρώ περίπου, στην περίπτωση που θα ανατεθούν όλες οι μελέτες σε μελετητικά γραφεία. Ο δε χρόνος ολοκλήρωσής τους είναι απροσδιόριστος, αφού είναι ανεπαρκής η επιστημονική υποστήριξη του επιβλέποντος δημοτικού φορέα.

Σχεδιάζοντας το μέλλον της Κω, με στόχο αφενός την ταχύτερη και οικονομικότερη επίλυση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων και αφετέρου την ενεργοποίηση του νέου ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού της, προγραμματίζουμε από τώρα την άμεση δημιουργία Δημοτικής Συνεργατικής Ομάδας Χωροταξίας και Πολεοδομίας.

Η Συνεργατική Ομάδα αποτελούμενη από 40 περίπου νέους πτυχιούχους τεχνικούς, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους κ.α. και υποστηριζόμενη από Πανεπιστημιακούς καθηγητές κύρους και επιστημονικούς συνεργάτες, θα σαρώσουν την Κω με στόχο να ολοκληρώσουν τα σχέδια εντός μιας διετίας.

Το κόστος του εγχειρήματος θα ανέλθει στα 3 εκατομμύρια ευρώ και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

1ον Ολοκληρώνονται τα σχέδια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

2ον Γίνονται κτήμα του λαού της Κω.

3ον Απασχολούνται και συμμετέχουν νέοι της Κω στα αντικείμενα που σπούδασαν.

4ον Αποκτάται τεχνογνωσία με δυνατότητα αξιοποίησης της σε άλλα νησιά.

5ον Δημιουργούνται στελέχη υψηλής τεχνολογίας και διοίκησης έργων.

6ον Δημιουργείται τράπεζα πληροφοριών (τοπογραφικών, χρήσεων γης και κτιρίων, οικονομικών δραστηριοτήτων και πληθυσμιακής σύνθεσης) που επικαιροποιημένη ετησίως θα αποτελεί το βασικό εργαλείο ανάπτυξης

Σχεδιάζουμε το μέλλον και χαράζουμε νέους δρόμους.

Σ’ αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να μας σταματήσει κανένας. Το οφείλουμε στους εκατοντάδες νέους επιστήμονες μας. Είναι οι γενιές που δεν μπορεί να παραμένουν άπρακτες. Είναι τα ανεκμετάλλευτο παραγωγικό μας δυναμικό.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαχείριση και αξιοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων

Η προστασία, ανάδειξη και εκμετάλλευση των πολιτισμικών στοιχείων του νησιού μας, όπως είναι τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, αποτελεί συστατικό στοιχείο της σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης μέσα από πολλαπλές δράσεις, όπως στην προβολή και στην πώληση τουριστικών υπηρεσιών.

Η Πόλη της Κω διατηρεί χαρακτηριστικά ανοιχτού αρχαιολογικού πάρκου, χτισμένη στο ίδιο σημείο για τέσσερις χιλιάδες χρόνια, γεγονός που καθιστά μοναδική εμπειρία την συνύπαρξη μνημείων διαφόρων περιόδων με τη ζωή της σύγχρονης πόλης.

Παρά τον πλούτο των μνημείων, στο σύνολο του νησιού, αξιόλογα αρχαιολογικά στοιχεία δεν έχουν αναδειχθεί. Σημαντικός τομέας που εμφανίζει υστέρηση είναι ο τομέας των αρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών.

Ένας ιδιαίτερης σημασίας επιστημονικός τομέας που αφορά στην ιστορική συνέχεια του νησιού μας, στην κοινή πορεία του με τον ελληνισμό από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας αλλά και στην σύγχρονη οικονομική ζωή του τόπου.

Από την περίοδο της Ιταλοκρατίας, οπότε οι Ιταλικές αρχές έκαναν εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές, αναδεικνύοντας για δικούς τους πολιτικούς λόγους ευρήματα κυρίως της Ρωμαϊκής περιόδου του νησιού, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Κω.

Οι κατά περιόδους ανασκαφικές έρευνες περιορίστηκαν, κατά κύριο λόγο, σε σωστικές ανασκαφές που προκάλεσε η πίεση των πολιτών για απελευθέρωση ακινήτων εξαιτίας της μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας.

Η μέχρι τώρα στασιμότητα σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να επιδεινωθεί υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης μεγαλώνοντας το πρόβλημα ανεργίας για νέους επιστήμονες κλασσικών σπουδών, τεχνίτες και εργάτες.

Η σημασία αξιοποίησης του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού μας για την στήριξη νευραλγικών τομέων της τοπικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, οι κατασκευές και η συντήρηση εξειδικευμένων επαγγελμάτων, μας υποχρεώνει να αναπροσανατολίσουμε τις δυνάμεις του νέου Δήμου στην κατεύθυνση ανάδειξης και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων με ίδιους πόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο :

  • Αναπροσανατολίζουμε τις δημοτικές δαπάνες και από τη χρηματοδότηση αναποτελεσματικών εκδηλώσεων τις διοχετεύουμε στην ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού.
  • Προκαθορίζουμε ετήσια δημοτική χρηματοδότηση για έρευνες ανασκαφής αρχαιολογικών χώρων (π.χ. με ετήσια δαπάνη 300.000 ευρώ επιτυγχάνουμε την συνεχή απασχόληση 15 επιστημόνων, τεχνιτών και εργατών.).
  • Συνεργαζόμαστε με Αρχαιολογική Εταιρεία ή Αρχαιολογική Σχολή για την επιστημονική κάλυψη των πρωτοβουλιών του Δήμου.
  • Προγραμματίζουμε, με δεκαετή ορίζοντα, τις ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων (π.χ. αρχαία θέατρα της Κω, αρχαίο στάδιο, αρχαιότητες Κεφάλου).

Με αυστηρή ιεράρχηση και συγκεκριμένο προγραμματισμό μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια θα αποδώσει στην οικονομία και στην κοινωνία του νησιού, με πλούσια αποτελέσματα σε επιστημονική γνώση και εμπειρία.

Στο ίδιο πλαίσιο, προσδιορίζουμε με απόλυτη σαφήνεια τους στόχους και τις δράσεις των επόμενων ετών στον τομέα του πολιτισμού:

  • Κατασκευάζουμε νέο Μουσείο, με απασχόληση συνεργατικών ομάδων κατασκευών, με δημοτική χρηματοδότηση και ανταποδοτική αποπληρωμή, υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Δημιουργούμε Κέντρο Λαϊκής Παράδοσης και Πολιτιστικής Δημιουργίας στην Αντιμάχεια.


ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ανοίγουμε δρόμο στο μέλλον

Η οικονομική κρίση που βιώνει η κοινωνία μας αναδεικνύει και μεγιστοποιεί προβλήματα που χρονίζουν και έχουν άμεση αντανάκλαση στην οικονομία, στην εργασία, στο εισόδημα των οικογενειών και στην προοπτική των νέων ανθρώπων.

Παρά τους μεγάλους αγώνες του λαού μας και τις κατά περιόδους αλλαγές το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας έχει καταρρεύσει.

Κύρια αιτία των προβλημάτων του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας η μη σύνδεσή του με τα κοινωνικά δεδομένα και τις παραγωγικές δραστηριότητες κάθε τόπου.

Χαρακτηρίζεται ως δωρεάν ενώ η Ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει το δυσβάσταχτο κόστος της εξωσχολικής εκπαίδευσης, ενώ οι νέοι άνθρωποι βιώνουν ένα ισοπεδωτικό εκπαιδευτικό σύστημα που τους προσφέρει πίεση, ημιμάθεια και ανασφάλεια. Ένα σύστημα που αρνείται την ουσία της εκπαίδευσης, που είναι η γνώση, και αλλοτριώνει το εκπαιδευτικό προσωπικό που έχει επενδύσει όνειρα και ελπίδες σε ένα κατεξοχήν δημιουργικό επάγγελμα.

Στην Κω μόνο υπολογίζεται ότι η ετήσια φροντιστηριακή δαπάνη ξεπερνά τα 8.000.000 ευρώ, ενώ σπαταλιέται πολύτιμος χρόνος από την καθημερινή ζωή των μαθητών και των οικογενειών τους.

Παράλληλα εκατοντάδες νέοι επιστήμονες υποχρεώνονται σε παροχή ιδιωτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και σε ετεροαπασχόληση.

η απάντησή μας

Ο νέος Δήμος δεν μπορεί να μείνει αδρανής μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα που υπονομεύει το μέλλον της κοινωνίας μας.

Με συμμέτοχους τους συμπατριώτες μας εκπαιδευτικούς υλοποιούμε καινοτόμες ιδέες και ενεργοποιούμε την τοπική κοινωνία, μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό με την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικών Συνεργατικών Σχολείων, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που συνδέονται με τις παραγωγικές δραστηριότητες του νησιού μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργούμε Επιστημονικές Δομές και Φορείς Εφαρμοσμένης Έρευνας και Τεχνολογίας, στους τομείς της Πληροφορικής, της Τηλεπικοινωνίας, της Χημείας, της Βιολογίας και της Γεωπονίας.

Παράλληλα μελετάμε τις νέες και σύγχρονες παραγωγικές δραστηριότητες στο νησί μας, που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τον πρωτογενή τομέα.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια και δίνουμε προοδευτική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα και στις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

ΤΕΛΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η καθαριότητα και ο φωτισμός δημόσιων χώρων αποτελούν βασικό τομέα παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες και τις επιχειρήσεις.

Προτεραιότητά μας αποτελεί η αντικειμενική και δίκαιη χρέωση, προς όφελος του συνόλου των δημοτών, μέσω εκσυγχρονισμού της διαδικασίας που εφαρμόζεται σήμερα.

Στην Ελλάδα βάσει της νομοθεσίας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο υπολογισμός των χρεώσεων γίνεται σύμφωνα με το εμβαδό και τη χρήση κάθε κτιρίου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι ο όγκος των απορριμμάτων και η απόσταση που διανύεται για την αποκομιδή.

Η άμεση προοπτική λειτουργίας της ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων στην πηγή (κατοικίες, καταστήματα κλπ) προϋποθέτει επίσης ανάλογη προετοιμασία για τον καθορισμό των αντίστοιχων χρεώσεων.

Παράλληλα η είσπραξη των τελών γίνεται για λογαριασμό των Δήμων μέσω της ΔΕΗ, γεγονός που δημιουργεί πρακτικές και ουσιαστικές δυσκολίες σε ότι αφορά στον έλεγχο και στην επικαιροποίηση των στοιχείων βάσει των οποίων γίνονται οι χρεώσεις.

Σε αυτή την περίοδο που τα έσοδα των ΟΤΑ μειώνονται σημαντικά, ο νέος Δήμος Κω θα προετοιμασθεί ώστε να είναι σε θέση να εισπράττει αυτόνομα τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, με τρόπο αντικειμενικό και δίκαιο για τους δημότες του, οι οποίοι απαιτούν, εξαιτίας και της οικονομικής ύφεσης, την αντικειμενική τιμολόγηση της αποκομιδής.

Θα προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση έργου με αντικείμενο :

  • τη βελτίωση της διαδικασίας υπολογισμού των τελών φωτισμού και καθαριότητας με την επίλυση των διαπιστωμένων προβλημάτων
  • την εισαγωγή νέων παραμέτρων που σχετίζονται με το χώρο και θα συμβάλλουν στη δικαιότερη χρέωση, και
  • την περιγραφή συστήματος αυτόματου υπολογισμού που θα επιτρέπει την εκ των προτέρων γνώση των υποχρεώσεων των δημοτών, σε ότι αφορά στα συγκεκριμένα τέλη

ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΚΩ - Διαχείριση και Αξιοποίηση Δασικού Πλούτου

Ένα από τα γενικά χαρακτηριστικά του νησιωτικού χώρου στη χώρα μας, που έχει καθορίσει σημαντικά την πορεία ανάπτυξης των νησιών μας, είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, γεγονός που δεν έχει επιτρέψει την ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους στη λογική της αειφορίας, σύμφωνα με τις δυνατότητες αξιοποίησης των ιδιαίτερων φυσικών πόρων κάθε τόπου.

Επιπλέον, η μονοδιάστατη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων τριάντα ετών έχει οδηγήσει σε περιβαλλοντικές καταστροφές, αδράνεια πλουτοπαραγωγικών πόρων, απώλεια θέσεων εργασίας και πλούτου που είναι αναγκαίος για την επιβίωση των κλειστών νησιωτικών κοινωνιών, όπου η έντονη εποχικότητα στην εργασία έχει επιδράσει και στον κοινωνικό ιστό.

Προσθετικά, η μειωμένη αξιοποίηση, προστασία και ανάδειξη φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών δεν βοηθάει και την ίδια την τουριστική οικονομία, τουλάχιστον ως προς την αναδιανομή των τουριστικών εσόδων στην τοπική κοινωνία, μέσα από συμπληρωματικές δράσεις.

Η Κως, ενώ διακρίνεται από πλούσιες φυσικές πηγές πλούτου αλλά περιορισμένη ενδοχώρα – λόγω της γεωφυσικής θέσης της - έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά στο παραλιακό μέτωπο, οδηγώντας σε αδράνεια πολύτιμες πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως είναι ο ορεινός όγκος και ο δασικός πλούτος της. Αυτή η αδυναμία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολυδιάσπαση των αρχών διοίκησης του νησιού.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και θετικά χαρακτηριστικά όπως η λειτουργία Κτηματολογίου, που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην οριοθέτηση και προστασία του δασικού χώρου, προστατεύοντάς τον από καταπατήσεις και άλλες καταστροφές.

Ο δασικός πλούτος της Κω στηρίζει την τοπική οικονομία

Για να θέσουμε τις βάσεις παραγωγικής αξιοποίησης του δασικού πλούτου της Κω πρέπει να τον εξετάσουμε σε δύο πλευρές.

Α. στην σύνδεσή του με την τουριστική οικονομία του νησιού, και

Β. στην αξιοποίηση των καθεαυτού παραγωγικών δυνατοτήτων του.

Αυτή η προοπτική έχει ανάγκη ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, σε επίπεδο νησιού, που θα προτάσσει την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων του τόπου μας σε όφελος της τοπικής κοινωνίας, στοχεύοντας στην παραγωγική αξιοποίηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δασικός χώρος, αγροτική γη στον ορεινό όγκο, υδατικοί πόροι και τουριστική αξιοποίηση, αντιμετωπίζονται με κοινή ματιά και αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις.


Χαρακτηριστικά δασών της Νήσου Κω
Τα δάση της Κω κατανέμονται σε τρείς χωρικές ενότητες. Στην Πόλη Κω, στον ορεινό όγκο Ασφενδιού και στην Κέφαλο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για κάθε περιοχή.

Δασικός χώρος Πόλης Κω

Διακρίνεται από πλούσια φυσικά και πολιτισμικά αποθέματα.

Κατάσταση : συνδέεται άμεσα με τη ζωή και την οικονομία της Πόλης. Μπορούμε να πούμε ότι αν και ανεκμετάλλευτος είναι ενταγμένος –ως περιαστικό δάσος – στην λειτουργία της πόλης, ως χώρος αναψυχής και περιπάτου και ως αγροτικός χώρος μέσα από κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Παράλληλα, η ύπαρξη πηγών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εξωκκλησιών και ήπιων διαδρομών περιπάτου, δίνουν στο δασικό χώρο της πόλης ζωντάνια και καταδεικνύουν δυνατότητες αξιοποίησης.

Κίνδυνοι : ο άμεσος κίνδυνος που μπορεί να καταστρέψει το δάσος αφορά στην ασθένεια των πεύκων (βαμβακίαση) που ήδη έχει αποξηράνει μεγάλα τμήματα του δάσους με κίνδυνο ολικής καταστροφής. Σημαντικός κίνδυνος μπορεί να αποδειχθεί η ανεξέλεγκτη βόσκηση. Παράλληλα η οικιστική εξάπλωση πιέζει το δασικό χώρο και τις αγροτικές δραστηριότητες που φιλοξενεί.

Σε συνδυασμό οι τρείς προαναφερόμενοι κίνδυνοι μεγιστοποιούν τον κίνδυνο καταστροφής του δάσους από πυρκαγιά.


Ορεινός όγκος Ασφενδιού

Ένα μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου του νησιού καταλαμβάνει το – μοναδικής ομορφιάς - ορεινό Ασφενδιού, όπου συνδυάζεται δασικός και αγροτικός χώρος με την ανάπτυξη γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Στο δασικό χώρο του Ορεινού Ασφενδιού υπάρχουν ανάλογα χαρακτηριστικά με το δασικό χώρο της Πόλης Κω και αντίστοιχοι κίνδυνοι.

Δασικός χώρος Κεφάλου

Μοιράζεται σε δύο πλευρές. Στην περιοχή Ξηρόκαμπου το δάσος Κέδρου και στη Νοτιοδυτική πλευρά του χωριού το πευκόδασος.

Αντίστοιχα χαρακτηριστικά και κίνδυνοι με τις υπόλοιπες δασικές περιοχές του νησιού, με βασικό στοιχείο τις μεικτές χρήσεις, γεωργικής, κτηνοτροφικής, μελισσοκομικής και τουριστικής δραστηριότητας.

Δυνατότητα παραγωγικών δραστηριοτήτων

Οι δασικές περιοχές του νησιού πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της μεικτής εκμετάλλευσης και προπάντων της ανάπτυξης σε αυτούς τους χώρους παραγωγικών συνεργατικών δραστηριοτήτων ώστε να καταστούν αποδοτικές για την τοπική κοινωνία.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αναπτυχθούν οι παρακάτω δράσεις :

  • Υλοτομία. Η συγκομιδή ξύλου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση του δάσους. Το προϊόν της υλοτομίας μπορεί να αποφέρει έσοδα στην συνεργατική ομάδα και να δώσει ζωή στο δάσος.
  • Μελισσοκομία. Οριοθέτηση μελισσοκομικών περιοχών και φύτευσή τους με μελισσοκομικά φυτά. Η ίδια ομάδα μπορεί να αναπτύξει τέτοια δραστηριότητα.
  • Έργα υδρομάστευσης, για την ενίσχυση του υδροφορέα.
  • Καλλιέργειες βοτάνων και σαλιγκαριών, με αξιοποίηση των ελεύθερων δημόσιων εκτάσεων.
  • Παραγωγή κομπόστ, με αξιοποίηση ανεκμετάλλευτης δασικής βιομάζας.
  • Καταφύγιο θηραμάτων, για τον εμπλουτισμό της πανίδας του νησιού, γειτονικών νησιών αλλά και υπό μορφή ζωολογικού πάρκου.
  • Κατασκήνωση καλοκαιρινών δραστηριοτήτων για παιδιά.
  • Τουριστικές χρήσεις. Χάραξη περιπατητικών μονοπατιών και διαδρομών ορεινού ποδηλάτου που να συνδέουν σημεία θρησκευτικής λατρείας (εξωκλήσια), πηγές (Βορίνα, Κεφαλόβρυση στη Ζιά), παλιά ελαιοτριβεία (π.χ. Χατζηνικολάου στο Ασφενδιού) υδρόμυλους, και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα μπορεί να σχεδιαστεί και κάποιου τύπου ορεινό καταφύγιο και αναψυκτήριο.

Βασικό συμπέρασμα είναι ότι, για να επιβιώσει το δασικό σύστημα της Κω, που είναι αναγκαίο για την περιβαλλοντική ισορροπία του νησιού, πρέπει να αποκτήσει οικονομική σημασία με την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Η λογική ανάπτυξης τέτοιων δράσεων μέσω συνεργατικών ομάδων αποτελεί δυνατότητα και ευκαιρία ταυτόχρονα. Αρκεί να στηριχθεί σε στέρεες βάσεις και να τύχει της υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας.

Οι επιστημονικές ομάδες της Δημοτικής Παράταξης «ΟΡΑΜΑ Κίνημα Πολιτών Κω» συνεχίζουν την εργασία τους για την τεκμηρίωση των επιμέρους δράσεων που θα συνθέσουν τον προγραμματισμό έργων και δράσεων του νέου Δήμου.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοτική Κοινότητα ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ

Κέντρο Διοίκησης, Ανάπτυξης Προϊόντων και Καινοτόμων Υπηρεσιών

Στην ανάδειξη της Αντιμάχειας σε Κέντρο Διοίκησης, Ανάπτυξης Προϊόντων και Καινοτόμων Υπηρεσιών, και σε πόλο σύνδεσης της Κω με τα γύρω νησιά, βρίσκεται το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής, καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό και την αναπτυξιακή πορεία συνολικά του νησιού της Κω.

Οι ελλείψεις της Κω και των γύρω νησιών σε σύγχρονες υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως, χωροταξία και πολεοδομία, διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών, προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς, προσφέρουν την μοναδική ευκαιρία δημιουργίας υποστηρικτικών κέντρων κάλυψης των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων.

Με τον κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό, για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική σύνδεση με τα γύρω νησιά, η Αντιμάχεια μπορεί να αξιοποιήσει τα χωροταξικά, πολεοδομικά και δημογραφικά πλεονεκτήματά της ώστε να αναδειχθεί σε Κέντρο Διοίκησης, Ανάπτυξης Προϊόντων και Καινοτόμων Υπηρεσιών και σε πόλο σύνδεσης της Κω με τα γύρω νησιά.

Εξειδίκευση δράσεων για την Αντιμάχεια

  • Δημιουργούμε Κέντρο Διοικητικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
  • Ολοκληρώνουμε άμεσα το Χωροταξικό Σχεδιασμό της περιοχής.
  • Ανασυγκροτούμε πλήρως το σύστημα ύδρευσης.
  • Ολοκληρώνουμε τα σχέδια πόλης.
  • Αναθεωρούμε πλήρως τα συστήματα αποκομιδής και επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων.
  • Ολοκληρώνουμε τα συστήματα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού.
  • Δημιουργούμε Κέντρο Έρευνας, Προστασίας, Ανάδειξης και Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος, στους τομείς της ύδρευσης και της διάθεσης των υγρών και στερεών αποβλήτων.
  • Ανακατασκευάζουμε και εκσυγχρονίζουμε το λιμάνι Μαστιχαρίου.
  • Εκσυγχρονίζουμε και αναπτύσσουμε τη Δημοτική Ναυτιλιακή Εταιρεία (ΑΝΕΜ) αναδεικνύοντάς την σε εργαλείο ανάπτυξης, για τη διασύνδεση των νησιών και την ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών.
  • Δημιουργούμε Κέντρο Έρευνας για την Προστασία των Ακτών.
  • Αντιμετωπίζουμε άμεσα το πρόβλημα διάβρωσης των ακτών.
  • Αναδεικνύουμε την Αντιμάχεια σε Κέντρο Λαϊκής Παράδοσης και Πολιτιστικής Δημιουργίας.
  • Ενισχύουμε τον Πρωτογενή Τομέα ( μελισσοκομία, κτηνοτροφία ) για την παραγωγή επώνυμων ποιοτικών τοπικών προϊόντων.


Δημοτικές Κοινότητες ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ & ΠΥΛΙΟΥ

Κέντρο Ανάπτυξης Οικοτουρισμού

Αξιοποιούμε ως ενότητα την περιοχή, με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά και το μοναδικό περιβαλλοντικό πλούτο των δύο χωριών, της Αλυκής, του παλαιού οικισμού στο Πυλί και τους ορεινούς οικισμούς Ασφενδιού, για την συνδυασμένη ανάπτυξη Οικοτουρισμού και την αξιοποίηση της παραγωγικής αγροτικής γης της περιοχής.

  • Δημιουργούμε Φορέα Διαχείρισης του Περιβάλλοντος για την υποστήριξη των τοπικών τουριστικών δραστηριοτήτων.
  • Αναδεικνύουμε την Αλυκή σε Κέντρο Οικοτουρισμού, σε όλη τη διάρκεια του έτους, μέσα από οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης, λειτουργίας και συνεκμετάλλευσης του χώρου από τις παρακείμενες τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Αναβαθμίζουμε λειτουργικά και αισθητικά τις τουριστικές περιοχές Τιγκακίου και Μαρμαρίου.
  • Αναδεικνύουμε τον Ορεινό Όγκο Δικαίου και το Παλιό Πυλί, τα συνδέουμε με την Αλυκή, σε ένα μοναδικό πλέγμα ανάπτυξης οικοτουρισμού.
  • Αναβαθμίζουμε την περιοχή Λίμνης Πυλίου σε πόλο αναψυχής και ξεκούρασης.
  • Δημιουργούμε Κέντρο Γεωργικής Ανάπτυξης, Έρευνας και Τεχνολογίας.
  • Κατασκευάζουμε Βιολογικό Καθαρισμό και Δίκτυα Αποχέτευσης σε όλους τους Οικισμούς.
  • Ενισχύουμε τον Πρωτογενή Τομέα ( γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία ) για την παραγωγή επώνυμων ποιοτικών τοπικών προϊόντων.
  • Υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά στην κατασκευή και λειτουργία του νέου νοσοκομείου.
  • Μελετούμε την πρόταση κατασκευής και λειτουργίας Αθλητικού Πολύκεντρου των νέων του νησιού.

Δημοτική Κοινότητα ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑΣ

Κέντρο Παραθερισμού και Αναψυχής

Αξιοποιούμε τη μοναδικότητα της Καρδάμαινας ως παράλιου χωριού με λιμενική εγκατάσταση, δίνοντας προοπτική στη χειμαζόμενη τοπική οικονομία, με την ανάδειξή της σε Κέντρο Παραθερισμού και Αναψυχής.

  • Εφαρμόζουμε Πρόγραμμα Πολεοδομικής Αστικής Ανάπλασης, για την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χωριού.
  • Ολοκληρώνουμε την πολεοδόμηση του Οικισμού.
  • Στηρίζουμε συνεργατικές ομάδες επιχειρηματιών για την στήριξη και ενίσχυση των οικογενειακών τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Αναβαθμίζουμε τις λιμενικές υποδομές για την σύνδεση της Κω με τα γειτονικά νησιά και στόχο την οικονομική και διοικητική συνεργασία με αυτά.
  • Χωροθετούμε ζώνες διασκέδασης και αναψυχής.
  • Ολοκληρώνουμε άμεσα το δίκτυο αποχέτευσης.
  • Ανασυγκροτούμε πλήρως το σύστημα ύδρευσης.


Δημοτική Κοινότητα ΚΕΦΑΛΟΥ

Κέντρο Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού

Στην αυτοτελή ανάπτυξή της υπέρ των τοπικών συμφερόντων, με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, βρίσκεται το μέλλον και η προοπτική της Δημοτικής Κοινότητας Κεφάλου.

Μόνο σε αυτή την κατεύθυνση ανάπτυξης μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα των δημοτών της Κεφάλου και να υποστηριχθούν τα συμφέροντα των κατοίκων του χωριού, με την στήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων και την σταθερή απασχόληση των νέων.

Με βάση τις ξεκάθαρες πολιτικές αρχές της παράταξης, για υποστήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων και επίλυση του προβλήματος παραγωγικής απασχόλησης των νέων, προσδιορίστηκαν με απόλυτη σαφήνεια οι αρχές και οι στόχοι για την Κέφαλο και ιεραρχήθηκαν οι δράσεις του Δήμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προστασία, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της Κεφάλου μπορεί να στηρίξει την πολύπλευρη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, με στόχο την επιβίωση των οικογενειακών επιχειρήσεων και την συγκράτηση του ανθρώπινου δυναμικού.


Εξειδίκευση δράσεων για την Κέφαλο

  • Δημιουργούμε Διεθνές Κέντρο Νεότητας και Αθλητικών Δραστηριοτήτων.
  • Ολοκληρώνουμε τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό της Κεφάλου και την ανάδειξή της σε παραδοσιακό οικισμό.
  • Αναβαθμίζουμε την τουριστική ζώνη Καμαρίου, με έργα πολεοδομικής ανάπλασης και αισθητικής βελτίωσης.
  • Επεκτείνουμε το Λιμένα Καμαρίου για την υποστήριξη των επαγγελματικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.
  • Υποστηρίζουμε τις συνεργατικές δράσεις προβολής και προώθησης των Οικογενειακών Τουριστικών Επιχειρήσεων
  • Ανασυγκροτούμε πλήρως το σύστημα ύδρευσης.
  • Ολοκληρώνουμε τα συστήματα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού.
  • Αναβαθμίζουμε την ποιότητα χρήσης των παραλιών.
  • Υποστηρίζουμε τις συνεργατικές ομάδες θαλασσίων σπορ.
  • Ολοκληρώνουμε και εφαρμόζουμε τη μελέτη αξιοποίησης του Ζηνιού.
  • Διερευνούμε τη δυνατότητα κατασκευής ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στην ευρύτερη περιοχή του Λιμνιώνα.
  • Ενισχύουμε τον Πρωτογενή Τομέα ( γεωργία, μελισσοκομία, κτηνοτροφία ) για την παραγωγή επώνυμων ποιοτικών τοπικών προϊόντων.
  • Δημιουργούμε Κέντρο Φιλίας και Φροντίδας για την τρίτη ηλικία.
  • Στηρίζουμε την κάλυψη των αναγκών της Κοινότητας με τον απαραίτητο κοινωνικό εξοπλισμό για τον τομέα Υγείας και Παροχής Πρώτων Βοηθειών.
  • Λειτουργούμε δημοτικό γραφείο για την καταπολέμηση της ανεργίας, την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Δημιουργούμε κατάλληλη αθλητική υποδομή για την οργανωμένη άθληση των κατοίκων, βασισμένη στην αρχή «αθλητισμός για όλους».
  • Διασφαλίζουμε την ορθολογική διαχείριση της ακίνητης δημοτικής περιουσίας, σε όφελος των κατοίκων της Κεφάλου.

Πόλη της ΚΩ

Η Πόλη της Κω διατηρεί μοναδικά χαρακτηριστικά, που καθορίζονται από τη γεωγραφική θέση και την ιστορική της πορεία, ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, τα οποία της επιτρέπουν να αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Πόλης χαρακτηρίζεται από το πλήθος των επιχειρήσεων που διαθέτει και από τη διπλή εποχικότητα στη λειτουργία της (διαφορετική λειτουργία της Πόλης την καλοκαιρινή από τη χειμερινή περίοδο)

Η γεωγραφική θέση της καθορίζει και το μελλοντικό ρόλο της, ως πόλος σύνδεσης με τις απέναντι ακτές.

Οι διαθέσιμες υποδομές, σε συνδυασμό με τον ιστορικό και μνημειακό πλούτο της, δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της οικονομίας των οικογενειακών επιχειρήσεων και απασχόλησης των νέων.

Η ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών τα προηγούμενα χρόνια επιτρέπει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση νέων στόχων, που βασίζονται στην υποδομή της Πόλης, στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, στην πολιτιστική κληρονομιά.

Σε αυτή την κατεύθυνση δίνουμε προοπτική στις οικογενειακές επιχειρήσεις και στους νέους επιστήμονες του νησιού μας.

  • Κατασκευάζουμε μόλο πρόσδεσης Κρουαζιερόπλοιων για την ανάπτυξη τουρισμού Κρουαζιέρας.
  • Επεκτείνουμε τη Μαρίνα.
  • Κατασκευάζουμε νέο λιμάνι.
  • Υλοποιούμε Πρόγραμμα Αναζωογόνησης των αστικών ξενοδοχείων.
  • Στηρίζουμε τις συνεργατικές δράσεις προβολής και προώθησης των τουριστικών επιχειρήσεων
  • Υποστηρίζουμε το Συνεδριακό Τουρισμό.Αξιοποιούμε και εκμεταλλευόμαστε την Ιαματική Πηγή Αγίου Φωκά.
  • Αναδεικνύουμε τον ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο της Πόλης.
  • Προστατεύουμε και αξιοποιούμε τα περιαστικά δάση

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ - ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΩ «ΟΡΑΜΑ»

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Η ΚΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η οικονομία της Κω βρίσκεται σε πτωτική τροχιά εξαιτίας των αδυναμιών που προκύπτουν από τον κλειστό νησιώτικο χαρακτήρα της, την οικονομική κρίση και τον έλεγχο του τουριστικού προϊόντος από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι αρνητικές συνέπειες διαπιστώνονται άμεσα στις οικογενειακές επιχειρήσεις και σε κοινωνικό επίπεδο στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού, σε όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε απαξίωση το ντόπιο επενδυμένο κεφάλαιο, σε αδυναμία επιβίωσης τις οικογενειακές επιχειρήσεις όλων των κλάδων και σε ανεργία των νέων και κυρίως των νέων επιστημόνων.

Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση και ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα στοχεύει στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, η οποία θα στηριχθεί στη συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων του λαού μας, στον πρωτοπόρο ρόλο του νέου Δήμου Κω για την στήριξη νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων και στην αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης, ώστε να επιτύχουμε την ισοδύναμη και ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού μας.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναθεωρούμε τον μέχρι σήμερα τρόπο ανάδειξης της Ιπποκρατικής Κω, στην κατεύθυνση αξιοποίησής της ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.


ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Ο νέος Δήμος Κω αποσαφηνίζει και οριοθετεί τους στόχους του σε δύο κατευθύνσεις :

  • στην υποστήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων, και
  • στην απασχόληση των νέων επιστημόνων.

Η οργάνωση του νέου Δήμου και ο προγραμματισμός ανάπτυξης του νησιού της Κω, είναι αλληλένδετες ενέργειες που στο σύνολό τους υπηρετούν αυτούς τους δύο πολιτικούς στόχους.


ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι αναπτυξιακοί στόχοι μας απαντούν στα μεγάλα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Κωακή κοινωνία και προσδιορίζονται από τον ανθρώπινο πλούτο του νησιού μας, τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της Κω και την οργάνωση του νέου Δήμου, μέσα από προσδιορισμένες δράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το πρόγραμμά μας.


Προγραμματισμός Ανάπτυξης του νησιού της Κω

Προγραμματίζουμε και υλοποιούμε την ανάπτυξη του νησιού μας σε δύο κατευθύνσεις :

· στην ανάδειξη της Κω σε οικονομικό και διοικητικό κέντρο του ευρύτερου νησιώτικου συμπλέγματος, και

  • στην αναζωογόνηση των τουριστικών δραστηριοτήτων μέσω ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού που αγκαλιάζει όλο το νησί.

Για την επίτευξη του κυρίαρχου στόχου μας, ανάδειξης της Κω σε οικονομικό και διοικητικό κέντρο, προγραμματίζουμε καινοτόμες δράσεις, βασισμένες στην επιστημονική γνώση σχετικά με την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, τη διοίκηση έργων και υπηρεσιών, τη χημεία, τη βιολογία και τη γεωπονία.

Παράλληλα προσδιορίζουμε τις θεματικές και χωροταξικές ενότητες, με στόχο την αλληλοσυμπλήρωση τους μέσα από τη διαφορετικότητα κάθε περιοχής του νησιού.


Οργάνωση του νέου Δήμου

Οργανώνουμε το νέο Δήμο με επιτελικές υπηρεσίες για τη διοίκηση των υποθέσεων που αφορούν στο σύνολο του νησιού.

Χωροθετούμε και κατανέμουμε τις δημοτικές επιτελικές υπηρεσίες με βάση την αποτελεσματικότητα και το κόστος τους.

Οργανώνουμε και λειτουργούμε αποκεντρωμένες υπηρεσίες στις Δημοτικές Κοινότητες, για την αυτοτελή και αυτόνομη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Αναδεικνύουμε τη Δημοτική Κοινότητα σε κύτταρο της κοινωνικής οργάνωσης του νησιού μας.


Εργαλεία ανάπτυξης

Για να πετύχουμε τους στόχους μας υλοποιούμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με σαφείς στοχεύσεις, που ανταποκρίνονται στα δεδομένα και στις δυνατότητες του νησιού μας.

Ο νέος Δήμος υποστηρίζει επιστημονικά, διοικητικά και οικονομικά τις δράσεις που αποσκοπούν στην συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Έργα και Δράσεις Νέου Δήμου Κω για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας

Αναγκαία Έργα

Η ολοκλήρωση αναγκαίων έργων υποδομής, στις περιοχές του νησιού εκτός Πόλης Κω, όπου έχουν κατασκευαστεί από τη δεκαετία του ΄90, καθορίζει την συνολική ανάπτυξη του τόπου μας.

Η ενιαία προβολή και πώληση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, υπό μορφή τοπικού νομίσματος, λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής του τουριστικού εισοδήματος και διασφαλίζει την επιστροφή της προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών στην τοπική οικονομία, την αξιοποίηση του ντόπιου επενδυμένου κεφαλαίου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών.

Η ολοκλήρωση των σχεδίων πόλης, των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, της ενδονησιωτικής συγκοινωνίας, της προστασίας και ανάδειξης των παραλιών, αποτελούν βασική προτεραιότητα και ταυτόχρονα προϋποθέσεις ισόρροπης ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Ολοκληρώνουμε τα Χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια του νησιού
  • Αναπτύσσουμε τις χερσαίες συγκοινωνίες για τη διασύνδεση των Δημοτικών Κοινοτήτων και της Πόλης, μεταξύ τους και με τις πύλες εισόδου του νησιού.
  • Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα αναγκαία λιμενικά έργα.
  • Αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε τις παραλίες του νησιού.
  • Αναθεωρούμε τα συστήματα αποκομιδής και επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων.
  • Αναθεωρούμε τα συστήματα ύδρευσης και άρδευσης.
  • Αναθεωρούμε τον τρόπο διάθεσης των υγρών αποβλήτων.
  • Σχεδιάζουμε και Κατασκευάζουμε αναγκαία έργα κτιριακής υποδομής, όπως νέα Φυλακή, Δικαστικό Μέγαρο, νέο Μουσείο, κτίριο Αστυνομικής Διεύθυνσης, Σχολικά Κτίρια, Δημοτικά Κτίρια. Νοσοκομείο.

Έργα και Υπηρεσίες καινοτόμων και σύγχρονων προσανατολισμών

  • Δημιουργούμε Κέντρο Γεωργικής Ανάπτυξης. Επενδύουμε, στηρίζουμε και προωθούμε νέες πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (γεωργία-κτηνοτροφία-μελισσοκομία).Ενισχύουμεδιοικητικά, επιστημονικά και υλικά, νέους ανθρώπους που επενδύουν στον πρωτογενή τομέα.
  • Δημιουργούμε Κέντρο Παραγωγής Σύγχρονων Πολιτιστικών Προϊόντων. Στηρίζουμε και προωθούμε τις τοπικές πολιτιστικές δυνάμεις στην κατεύθυνση ανάδειξης και τουριστικής αξιοποίησής τους.
  • Δημιουργούμε Εμπορικό και Διοικητικό Κέντρο παραγωγής, προβολής και πώλησης καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων παραγωγής τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Δημιουργούμε Διεθνές Κέντρο Νεότητας (Πολιτισμού, Αθλητισμού. Εκπαίδευσης) με παραχώρηση ακινήτων και την στήριξη συνεργατικών ομάδων για την λειτουργία και εκμετάλλευσή του
  • Δημιουργούμε Φορέα Προστασίας, Ανάδειξης και Εκμετάλλευσης της Αλυκής και του ορεινού όγκου Ασφενδιού και Πυλίου.
  • Δημιουργούμε, στηρίζουμε και προωθούμε καινοτόμες δραστηριότητες στους τομείς της Χημείας και της Βιολογίας.

Δράσεις για την Απασχόληση

  • Ιδρύουμε Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας και Τεχνολογίας, με μορφή Εταιρείας Λαϊκής Βάσης για την υποστήριξη των οργανισμών και των επιχειρήσεων.
  • Ιδρύουμε Ινστιτούτο Αιγαίου για επιμόρφωση και κατάρτιση κοινωνικών και αυτοδιοικητικών στελεχών.
  • Συγκροτούμε Συνεργατική Ομάδα Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
  • Υλοποιούμε την σύμβαση του Επαρχείου με το Πολυτεχνείο για τη δημιουργία και λειτουργία συνεργατικών δράσεων προβολής, διαφήμισης και πώλησης τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων.
  • Ενισχύουμε τις δράσεις του τομέα Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης με την δημιουργία και υποστήριξη επιστημονικών συνεργατικών ομάδων.
  • Αξιοποιούμε Συνεργατικές Ομάδες για την κατασκευή δημοσίων και δημοτικών έργων.
  • Δημιουργούμε Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Ποτών, Τροφίμων και Μεταλλαγμένων Προϊόντων. Για την προστασία της υγείας των πολιτών.
  • Ιδρύουμε Εργαστήριο Παραδοσιακών Τεχνών (αργυροχρυσοχοΐα, κεραμική)
  • Οργανώνουμε και στηρίζουμε αρχαιολογικές ανασκαφές, για την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου του νησιού.
  • Υλοποιούμε Σχέδιο Προστασίας και Εκμετάλλευσης του Ορεινού Όγκου και των Δασών της Κω.
  • Ιδρύουμε Συνεργατική Ομάδα για την Παραγωγή και Εκμετάλλευση φαρμακευτικών φυτών και προϊόντων.
  • Λειτουργούμε Συνεργατικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Οργανισμός Δήμου Κω

Σχεδιάζουμε τώρα, οργανώνουμε έως το τέλος του έτους και υλοποιούμε άμεσα από την 1η Ιανουαρίου 2011 μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο Νόμος Εφαρμογής του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Αποσαφηνίζουμε πλήρως τις αρμοδιότητες του Δήμου και των Δημοτικών Κοινοτήτων, ώστε από την πρώτη ημέρα της νέας δημοτικής περιόδου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, σε όφελος των κατοίκων του νησιού μας.

Οργανώνουμε και αναλαμβάνουμε τη διαχείριση αρμοδιοτήτων των γειτονικών νησιών.

Για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που θα δημιουργηθούν, συμπληρώνουμε την πρώτη περίοδο τις κενές θέσεις στελεχιακού δυναμικού με την δημιουργία συνεργατικών ομάδων και την υποστήριξη τους από εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων προσδιορίζει την χωροθέτηση τους και τα αναγκαία έργα υποστήριξης τους (σε κτίρια και εξοπλισμό).