ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ...

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΩ «ΟΡΑΜΑ»

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩ

Άμεσος στόχος για την οργάνωση του νέου Δήμου δεν είναι η διόγκωση των υπηρεσιών του αλλά η δημιουργία διοικητικών επιτελικών μονάδων, οι οποίες θα προστατεύουν, θα εποπτεύουν και θα κατευθύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες των πολιτών.

Η οικονομική ύφεση, η σύνθλιψη των οικογενειακών επιχειρήσεων και η εκτεταμένη ανεργία των νέων, δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά από την αναζωογόνηση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Στόχοι :

  1. ΠΟΙΟΤΗΤΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η σύγχρονη εποχή απαιτεί ποιότητα και αποτελεσματικότητα σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας. Προϋπόθεση κατάκτησής τους είναι η επιστημονική υποστήριξη. Για αυτό το σκοπό πρώτης προτεραιότητας ζήτημα είναι η δημιουργία υποστηρικτικών επιστημονικών δομών εφαρμοσμένης έρευνας και τεχνολογίας.
  2. ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ. Η απόσταση από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας και τα μικρά μεγέθη του νησιωτικού χώρου αποτελούν μειονεκτήματα που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας. Για την επίλυσή τους απαιτούνται δράσεις συνεργασίας, ώστε οι τοπικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη δημιουργία και λειτουργία συνεργατικών ομάδων ανά αντικείμενο ή παραγωγική δραστηριότητα.
  3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ. Για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του νέου Δήμου, που οφείλει να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη και να εγγυηθεί την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, ώστε να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων και να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Αυτοί οι τρείς στόχοι δημιουργούν ένα σύγχρονο περιβάλλον με πολλαπλά οφέλη:

  • Ενεργοποιούν το νέο ανθρώπινο δυναμικό σε παραγωγικές δραστηριότητες και καθιστούν συμμέτοχη την κοινωνία και τον δημοτικό φορέα της.
  • Επιβάλλουν τη φιλοσοφία του κόστους και του οφέλους που διέπει τις συνεργασίες
  • Αυξάνουν τους προβληματισμούς για τη διερεύνηση σύγχρονων δραστηριοτήτων τοπικής ή ευρύτερης εμβέλειας.
  • Ενθαρρύνουν την ίδια οικονομική συμμετοχή.
  • Επιβάλλουν την συμμετοχή των πολιτών και τον αναγκαίο έλεγχο των δραστηριοτήτων από τους αρμόδιους φορείς.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Κύρια ερωτήματα που τίθενται στο νησί της Κω

  1. Ποιες είναι οι δυνατότητες αναθέρμανσης της οικονομίας των πάσης φύσεως οικογενειακών επιχειρήσεων.
  2. Ποιες είναι οι δυνατότητες δημιουργίας νέων δραστηριοτήτων για την απορρόφηση των ανέργων, κυρίως νέων επιστημόνων.
  3. Ποιες είναι οι δυνατότητες και τα περιθώρια του Δημοσίου και των Δήμων να απορροφήσουν με προσλήψεις μεγάλο αριθμό ανέργων.

Υπολογίζεται ότι τα προσεχή 4 χρόνια οι άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι νέοι επιστήμονες στο νησί μας θα ξεπεράσουν τους 1500. Πρόκειται για νέους και νέες που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε ΙΕΚ, ΤΕΙ και ΑΕΙ διαφόρων γνωστικών κατευθύνσεων.

Υπολογίζεται επίσης ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις κάθε είδους, από τον πρωτογενή τομές, τις κατασκευές, μέχρι και την παροχή υπηρεσιών στον τουριστικό τομέα, ξεπερνούν τις 6.000. Αποτελούν δηλαδή τη ραχοκοκαλιά του οικονομικού και κοινωνικού ιστού του νησιού μας, των 31.000 κατοίκων.

Σε αυτή την ενότητα παραγωγικών δραστηριοτήτων διαφαίνεται ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι δύσκολη έως αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα και τη συνήθη εξέλιξη των πραγμάτων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες και στα τρία ερωτήματα που τίθενται.

Στα δύο πρώτα ερωτήματα η απάντηση είναι σαφής. Η αναθέρμανση της οικονομίας των οικογενειακών επιχειρήσεων περνά μέσα από την ποιοτική αναβάθμισή τους και επενδυτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού ενώ η απασχόληση των νέων από νέες και σύγχρονες παραγωγικές δραστηριότητες.

Στο τρίτο ερώτημα η απάντηση είναι κατηγορηματική. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντιμετώπισης της ανεργίας με προσλήψεις στο δημόσιο και στους Δήμους.

Και στις δύο περιπτώσεις τίθενται δύο καίρια ζητήματα:

  1. Μπορούν οι επαγγελματίες της Κω από μόνοι τους να ανταγωνιστούν τους οικονομικά ισχυρούς;
  2. Θα υπάρξει στήριξη από τους φορείς εξουσίας;

Οι απαντήσεις είναι αυτονόητες.

Στα νησιά μεσαίου μεγέθους, όπως είναι η Κως, αλλά και στα μεγαλύτερα, οι μικρές επιχειρήσεις δεν είναι ικανές να επιβιώσουν στον σκληρό ανταγωνισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η οικονομική επιστήμη συνιστά τη δημιουργία συνεταιριστικών, συνεργατικών ομάδων (αλυσίδες παραγωγής και πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών). Και σε αυτή την περίπτωση για την επιτυχία του εγχειρήματος η υποστήριξη της Διοίκησης πρέπει να είναι άμεση και ολόπλευρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, με απόλυτο τρόπο, υποστηρίζουμε ότι ο ισχυρός Δήμος που κινείται στη λογική υποστήριξης των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων και οι συνεργατικές παραγωγικές ομάδες των υφιστάμενων αλλά και νέων καινοτόμων δραστηριοτήτων, είναι η μόνη απάντηση στα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας των νέων που αντιμετωπίζει σήμερα η Κως.


ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ

Η οικονομική κρίση που βιώνει η κοινωνία της Κω πλήττει κυρίως τις οικογενειακές επιχειρήσεις και δημιουργεί ανεργία στους νέους. Πρόκειται για δομική κρίση που καθηλώνει και γκρεμίζει το μέχρι σήμερα παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης του νησιού μας.

Αυτή η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με συνηθισμένες και κοινότυπες δράσεις, αφού το μέχρι σήμερα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και δεν διανέμει τα οφέλη αναλογικά στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, που αγκαλιάζει το σύνολο της χώρας, λειτουργεί αρνητικά και στην τοπική ανάπτυξη.

Ο εφησυχασμός και η στασιμότητα δημιουργούν μακροχρόνιο κενό στην παραγωγική πορεία της Κω που σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αναπληρωθεί, με κίνδυνο να εισχωρήσουν στην Κω ξένες οικονομικές και παραγωγικές δυνάμεις.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η αναζήτηση σύγχρονων αναπτυξιακών προσανατολισμών αποτελεί αναγκαιότητα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ενότητας της τοπικής κοινωνίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του νησιού, το ευρύτερο ανταγωνιστικό περιβάλλον και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των νέων, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος της παραγωγικής αναδιάρθρωσης, σχεδιάζουμε νέες παραγωγικές δραστηριότητες που θα αναθερμάνουν την τοπική οικονομία, ενισχύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις, και θα προσανατολίσουν τους νέους σε παραγωγικές δραστηριότητες.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια απαιτούνται ισχυρές βάσεις, με δυνατότητα προσαρμογής στις σύγχρονες απαιτήσεις, γνώση, αξιοποίηση της επιστήμης και συνεργασία.

Το δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό της Κω, που συγκροτείται από εκατοντάδες νέους ανθρώπους όλων των επιστημών, για να ενταχθεί σε νέες και σύγχρονες δραστηριότητες θα πρέπει να έχει την υποστήριξη επιστημονικών δομών, τη λειτουργία των οποίων θα καλύπτει ο ισχυρός Δήμος.

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε:

  • συνεργατικές δράσεις οικογενειακών επιχειρήσεων,
  • νέα επώνυμα προϊόντα,
  • δράσεις αναθέρμανσης της οικονομίας,
  • ανάδειξη και εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος,
  • κοινωνική ανάπτυξη με επαγγελματικές δραστηριότητες στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια και την αλληλεγγύη

Για την εφαρμογή και επιβίωση των προαναφερόμενων δράσεων απαιτείται επιστημονική υποστήριξη.

Το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων της Κω και η μελλοντική ανάπτυξή της θα στηριχθούν:

  1. στην Πληροφορική και στις Τηλεπικοινωνίες, που θα υποστηρίξουν τις δράσεις για την χωροταξία, τις υποδομές, τον τουρισμό, το εμπόριο, την οικονομία και το δίκτυο κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης, και
  2. στην Χημεία και στη Μικροβιολογία, που θα υποστηρίξουν τις δράσεις του περιβάλλοντος και της γεωργικής παραγωγής.

Αυτοί οι επιστημονικοί τομείς θα αποτελέσουν τους πυλώνες της γνώσης, της έρευνας και της τεχνογνωσίας και θα είναι το ισχυρό περίβλημα και η θωράκιση του συνόλου των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών του Δήμου και των πολιτών της Κω.

Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες

Δημιουργούμε άμεσα Υπηρεσία Πληροφορικής, Γεωγραφικών Συστημάτων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πλήρως εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα και προγράμματα που θα υποστηρίζουν τις υπηρεσίες και τις παραγωγικές δραστηριότητες που εντάσσονται σ’ αυτόν τον τομέα.

Πρώτη περίοδος

Στην πρώτη περίοδο ανατίθενται στην υπηρεσία εργασίες τοπογράφησης, κτηματογράφησης, χωροταξίας και πολεοδόμησης όλης της Κω.

Δημιουργείται Επιτελική Ομάδα Διοίκησης Έργου και Σχολή Επιμόρφωσης και Κατάρτισης Στελεχών.

Παράλληλα η υπηρεσία συντάσσει και υλοποιεί Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο με τίτλο «Ψηφιακός Δήμος: Άλμα στην Ποιότητα και την Καινοτομία». Αναλυτικά :

1.1 Τοπογραφεί και κτηματογραφεί όλη την έκταση της Κω.

1.2 Ολοκληρώνει τα Πολεοδομικά σχέδια της πόλης και των χωριών και συντάσσει τις πράξεις εφαρμογής.

1.3 Αναπτύσσει συστήματα διοίκησης έργων και δημιουργεί τον πυρήνα των επιστημόνων, τεχνικών, οικονομολόγων και κοινωνιολόγων που θα αναλάβουν το πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας με την κατασκευή έργων αξίας άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

1.4 Υλοποιεί δράσεις που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ψηφιακός Δήμος». Ενδεικτικά αναφέρονται δράσεις που αφορούν :

  • στην εγκατάσταση συστημάτων πληροφόρησης (infokiosks) σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης επισκεπτών π.χ. λιμάνι, μαρίνα, αεροδρόμια, πλατεία Ελευθερίας, Τιγκάκι, Μαρμάρι, Μαστιχάρι, Κέφαλο, Καρδάμενα, Αντιμάχεια,
  • στην ανάπτυξη συστήματος ψηφιακού πλοηγού στο νησί, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των Ευρυζωνικών Δικτύων των 3 Δήμων, παρέχοντας αξιόπιστη πληροφόρηση στους επισκέπτες για εκδηλώσεις, διασκέδαση, εκδρομές, κ.α, αλλά και δυνατότητα κράτησης και αγοράς υπηρεσιών,
  • στην ανάπτυξη και λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και διαβούλευσης το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την νέα διαδικασία λήψης αποφάσεων του Ενιαίου Δήμου,
  • στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Βοήθειας στο σπίτι,
  • στην ανάπτυξη Πληροφοριακού Κόμβου με καινοτόμες εφαρμογές και πολυμεσικό υλικό για την τουριστική προβολή του νησιού σε όλες τις γλώσσες της ομάδας στόχου της τουριστικής πολιτικής μας, με δυνατότητα διεκπεραίωσης συναλλαγών και πώλησης συνδυασμένων υπηρεσιών και προϊόντων των τοπικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στις συνεργατικές ομάδες, κ.α.,
  • Δημιουργεί Σχολή Επιμόρφωσης και Κατάρτισης στελεχών χρήσης και ανάπτυξης των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στους τομείς των τεχνικών, των οικονομικών και των κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Δεύτερη περίοδος

Στη δεύτερη περίοδο ολοκληρώνονται όλα τα υπόβαθρα πάνω στα οποία θα στηριχθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες. Παράλληλα προετοιμάζονται σε σχολές επιμόρφωσης και κατάρτισης οι νέοι επαγγελματίες.

2.1 καταγράφει και συντάσσει πίνακες χρήσεων γης και κτιρίων,

2.2 καταγράφει και συντάσσει πίνακες πληθυσμιακής και κοινωνικής σύνθεσης,

2.3 καταγράφει και συντάσσει πίνακες οικονομικών δραστηριοτήτων,

2.4 καταγράφει και συντάσσει πίνακες κοινωνικών αναγκών,

2.5 δημιουργεί θεσμικό πλαίσιο επικαιροποίησης των δεδομένων,

2.6 συντάσσει και θεσμοθετεί το χωροταξικό σχέδιο της Κω,

2.7 συντάσσει και θεσμοθετεί τα αναπτυξιακά σχέδια και τον οδικό χάρτη ανάπτυξης,

2.8 λειτουργεί την σχολή επιμόρφωσης και κατάρτισης στελεχών των τεχνικών, κοινωνικών και οικονομικών επιστημών, στη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών,

2.9 συντάσει τις μελέτες κατασκευής των έργων.

Τρίτη περίοδος

Στη διάρκεια της τρίτης περιόδου ολοκληρώνονται τα έργα υποδομής και ανάπτυξης για την αναθέρμανση της οικονομίας. Δημιουργούνται δύο δημοτικοί πυρήνες υποστήριξης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του τουριστικού τομέα (ξενοδοχεία, εμπόριο, εστίαση, αναψυχή, διασκέδαση) και του τομέα της κοινωνικής μέριμνας (εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια, πολιτισμός, αθλητισμός).

3.1 θεσμική και οικονομική υποστήριξη για την αναβάθμιση και την αναζωογόνηση των τουριστικών περιοχών της Κω και των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων,

3.2 θεσμική και οικονομική υποστήριξη για την προώθηση και διάθεση των υπηρεσιών του τουριστικού τομέα μέσω σύγχρονων μεθόδων οικονομίας και πληροφορικής (τοπικό νόμισμα, ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, συνεργατικές δράσεις),

3.3 θεσμική και οικονομική υποστήριξη για την προώθηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας (υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας, αναζωογόνησης ανθρώπινου οργανισμού, άθλησης, πολιτισμού).

Τέταρτη περίοδος

Στην τέταρτη περίοδο αναπτύσσονται πλήρως οι επαγγελματικές δραστηριότητες των πολιτών με την υποστήριξη των μηχανισμών του Δήμου και της συνεχούς επιμόρφωσης και κατάρτισης των επαγγελματικών στελεχών σε σχολές έρευνας και νέων τεχνολογιών εφαρμογής των γεωγραφικών συστημάτων και της πληροφορικής.

Η δημιουργία σχολών δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά αποτελούν εργαλεία στήριξης και ανάπτυξης των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Χημεία και Μικροβιολογία

Δημιουργούμε άμεσα Υπηρεσία Χημείας και Μικροβιολογίας, εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα μέσα αναλύσεων της ποιότητας του νερού, του αέρα, του εδάφους, της θάλασσας, των ποτών, των τροφίμων, της παθολογίας των φυτών και της παραγωγής φυτικών προϊόντων, που θα υποστηρίζει τις υπηρεσίες και τις παραγωγικές δραστηριότητες αυτού του τομέα.

Ο τομέας που θα αναλάβει να υποστηρίξει περιλαμβάνει την αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος, στο νερό, στη θάλασσα, στα στερεά και υγρά απόβλητα, στην εστίαση, στο εμπόριο και στη φυτική παραγωγή.

Στοχεύουμε επίσης στη σταδιακή ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας σε δραστηριότητες προστασίας του περιβάλλοντος και παραγωγικής εκμετάλλευσης των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, του εδάφους, του κλίματος και της ιστορίας του νησιού.

Σε αυτό το πλαίσιο :

1.1 ιδρύουμε σύγχρονο Εργαστήριο Ανάλυσης και Έρευνας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της χημικής σύνθεσης του εδάφους και του νερού, της μικροβιακής επιβάρυνσης, των γαστρονομικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων των φυτών και των βοτάνων, της αντιμετώπισης των φυτικών παθήσεων,

1.2 δημιουργούμε Κέντρο Μεσογειακών Ερευνών της ρύπανσης και της αντιμετώπισης της,

1.3 δημιουργούμε πρότυπους κήπους φυτικών προϊόντων,

1.4 δημιουργούμε κήπους παραγωγής, επεξεργασίας και πώλησης καλλυντικών και θεραπευτικών προϊόντων

1.5 δημιουργούμε υπηρεσία ελέγχου των ποτών και των τροφίμων.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ, ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ & ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Βασική επιδίωξή μας είναι η συνεργασία των τουριστικών επιχειρήσεων διαμονής, εστίασης και αναψυχής, με στόχο την προβολή και την ανάδειξη των επιχειρηματικών ικανοτήτων τους.

Κύριος στόχος η υλοποίηση προγραμμάτων που θα συμβάλουν με συστηματικές και αποτελεσματικές δράσεις στην οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση του πελατολογίου των οικογενειακών επιχειρήσεων, με την άρση των δυσκολιών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού.

στοχευμένη δράση

Παροχή εξατομικευμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω διαδικτυακού συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών προς τους χρήστες-δυνητικούς επισκέπτες της Κω, ώστε να διευκολυνθούν στην λήψη της απόφασης για την οργάνωση επίσκεψης στην περιοχή ενδιαφέροντος τους με παράλληλα οφέλη :

  • Την προβολή μέσω του διαδικτύου των ιδιαιτεροτήτων και των διαφόρων πόλων έλξης του επισκέπτη στο νησί της Κω, με βασικό άξονα τη δημιουργία και ανάδειξη της «τουριστικής ταυτότητας» όλων των περιοχών.
  • Τη δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου συνεργαζόμενων επιχειρήσεων που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του ελεύθερου τουρίστα στην διαμονή, στην εστίαση και στην αναψυχή του, στην πώληση αυτών των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της ποιότητας του παρεχόμενου προϊόντος.
  • Δημιουργία προδιαγραφών και προϋποθέσεων για την συμμετοχή των επιχειρήσεων στο σύστημα.
  • Οργάνωση συστήματος συμμετοχικής διαχείρισης.


ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ

με ρήξεις και τομές ανοίγουμε δρόμο στο μέλλον

Για την ολοκλήρωση των χωροταξικών σχεδίων και των σχεδίων πόλης όλου του νησιού, από την φάση που βρίσκονται σήμερα, απαιτούνται 8 εκατομμύρια ευρώ περίπου, στην περίπτωση που θα ανατεθούν όλες οι μελέτες σε μελετητικά γραφεία. Ο δε χρόνος ολοκλήρωσής τους είναι απροσδιόριστος, αφού είναι ανεπαρκής η επιστημονική υποστήριξη του επιβλέποντος δημοτικού φορέα.

Σχεδιάζοντας το μέλλον της Κω, με στόχο αφενός την ταχύτερη και οικονομικότερη επίλυση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων και αφετέρου την ενεργοποίηση του νέου ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού της, προγραμματίζουμε από τώρα την άμεση δημιουργία Δημοτικής Συνεργατικής Ομάδας Χωροταξίας και Πολεοδομίας.

Η Συνεργατική Ομάδα αποτελούμενη από 40 περίπου νέους πτυχιούχους τεχνικούς, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους κ.α. και υποστηριζόμενη από Πανεπιστημιακούς καθηγητές κύρους και επιστημονικούς συνεργάτες, θα σαρώσουν την Κω με στόχο να ολοκληρώσουν τα σχέδια εντός μιας διετίας.

Το κόστος του εγχειρήματος θα ανέλθει στα 3 εκατομμύρια ευρώ και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

1ον Ολοκληρώνονται τα σχέδια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

2ον Γίνονται κτήμα του λαού της Κω.

3ον Απασχολούνται και συμμετέχουν νέοι της Κω στα αντικείμενα που σπούδασαν.

4ον Αποκτάται τεχνογνωσία με δυνατότητα αξιοποίησης της σε άλλα νησιά.

5ον Δημιουργούνται στελέχη υψηλής τεχνολογίας και διοίκησης έργων.

6ον Δημιουργείται τράπεζα πληροφοριών (τοπογραφικών, χρήσεων γης και κτιρίων, οικονομικών δραστηριοτήτων και πληθυσμιακής σύνθεσης) που επικαιροποιημένη ετησίως θα αποτελεί το βασικό εργαλείο ανάπτυξης

Σχεδιάζουμε το μέλλον και χαράζουμε νέους δρόμους.

Σ’ αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να μας σταματήσει κανένας. Το οφείλουμε στους εκατοντάδες νέους επιστήμονες μας. Είναι οι γενιές που δεν μπορεί να παραμένουν άπρακτες. Είναι τα ανεκμετάλλευτο παραγωγικό μας δυναμικό.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαχείριση και αξιοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων

Η προστασία, ανάδειξη και εκμετάλλευση των πολιτισμικών στοιχείων του νησιού μας, όπως είναι τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, αποτελεί συστατικό στοιχείο της σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης μέσα από πολλαπλές δράσεις, όπως στην προβολή και στην πώληση τουριστικών υπηρεσιών.

Η Πόλη της Κω διατηρεί χαρακτηριστικά ανοιχτού αρχαιολογικού πάρκου, χτισμένη στο ίδιο σημείο για τέσσερις χιλιάδες χρόνια, γεγονός που καθιστά μοναδική εμπειρία την συνύπαρξη μνημείων διαφόρων περιόδων με τη ζωή της σύγχρονης πόλης.

Παρά τον πλούτο των μνημείων, στο σύνολο του νησιού, αξιόλογα αρχαιολογικά στοιχεία δεν έχουν αναδειχθεί. Σημαντικός τομέας που εμφανίζει υστέρηση είναι ο τομέας των αρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών.

Ένας ιδιαίτερης σημασίας επιστημονικός τομέας που αφορά στην ιστορική συνέχεια του νησιού μας, στην κοινή πορεία του με τον ελληνισμό από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας αλλά και στην σύγχρονη οικονομική ζωή του τόπου.

Από την περίοδο της Ιταλοκρατίας, οπότε οι Ιταλικές αρχές έκαναν εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές, αναδεικνύοντας για δικούς τους πολιτικούς λόγους ευρήματα κυρίως της Ρωμαϊκής περιόδου του νησιού, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Κω.

Οι κατά περιόδους ανασκαφικές έρευνες περιορίστηκαν, κατά κύριο λόγο, σε σωστικές ανασκαφές που προκάλεσε η πίεση των πολιτών για απελευθέρωση ακινήτων εξαιτίας της μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας.

Η μέχρι τώρα στασιμότητα σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να επιδεινωθεί υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης μεγαλώνοντας το πρόβλημα ανεργίας για νέους επιστήμονες κλασσικών σπουδών, τεχνίτες και εργάτες.

Η σημασία αξιοποίησης του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού μας για την στήριξη νευραλγικών τομέων της τοπικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, οι κατασκευές και η συντήρηση εξειδικευμένων επαγγελμάτων, μας υποχρεώνει να αναπροσανατολίσουμε τις δυνάμεις του νέου Δήμου στην κατεύθυνση ανάδειξης και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων με ίδιους πόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο :

  • Αναπροσανατολίζουμε τις δημοτικές δαπάνες και από τη χρηματοδότηση αναποτελεσματικών εκδηλώσεων τις διοχετεύουμε στην ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού.
  • Προκαθορίζουμε ετήσια δημοτική χρηματοδότηση για έρευνες ανασκαφής αρχαιολογικών χώρων (π.χ. με ετήσια δαπάνη 300.000 ευρώ επιτυγχάνουμε την συνεχή απασχόληση 15 επιστημόνων, τεχνιτών και εργατών.).
  • Συνεργαζόμαστε με Αρχαιολογική Εταιρεία ή Αρχαιολογική Σχολή για την επιστημονική κάλυψη των πρωτοβουλιών του Δήμου.
  • Προγραμματίζουμε, με δεκαετή ορίζοντα, τις ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων (π.χ. αρχαία θέατρα της Κω, αρχαίο στάδιο, αρχαιότητες Κεφάλου).

Με αυστηρή ιεράρχηση και συγκεκριμένο προγραμματισμό μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια θα αποδώσει στην οικονομία και στην κοινωνία του νησιού, με πλούσια αποτελέσματα σε επιστημονική γνώση και εμπειρία.

Στο ίδιο πλαίσιο, προσδιορίζουμε με απόλυτη σαφήνεια τους στόχους και τις δράσεις των επόμενων ετών στον τομέα του πολιτισμού:

  • Κατασκευάζουμε νέο Μουσείο, με απασχόληση συνεργατικών ομάδων κατασκευών, με δημοτική χρηματοδότηση και ανταποδοτική αποπληρωμή, υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Δημιουργούμε Κέντρο Λαϊκής Παράδοσης και Πολιτιστικής Δημιουργίας στην Αντιμάχεια.


ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ανοίγουμε δρόμο στο μέλλον

Η οικονομική κρίση που βιώνει η κοινωνία μας αναδεικνύει και μεγιστοποιεί προβλήματα που χρονίζουν και έχουν άμεση αντανάκλαση στην οικονομία, στην εργασία, στο εισόδημα των οικογενειών και στην προοπτική των νέων ανθρώπων.

Παρά τους μεγάλους αγώνες του λαού μας και τις κατά περιόδους αλλαγές το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας έχει καταρρεύσει.

Κύρια αιτία των προβλημάτων του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας η μη σύνδεσή του με τα κοινωνικά δεδομένα και τις παραγωγικές δραστηριότητες κάθε τόπου.

Χαρακτηρίζεται ως δωρεάν ενώ η Ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει το δυσβάσταχτο κόστος της εξωσχολικής εκπαίδευσης, ενώ οι νέοι άνθρωποι βιώνουν ένα ισοπεδωτικό εκπαιδευτικό σύστημα που τους προσφέρει πίεση, ημιμάθεια και ανασφάλεια. Ένα σύστημα που αρνείται την ουσία της εκπαίδευσης, που είναι η γνώση, και αλλοτριώνει το εκπαιδευτικό προσωπικό που έχει επενδύσει όνειρα και ελπίδες σε ένα κατεξοχήν δημιουργικό επάγγελμα.

Στην Κω μόνο υπολογίζεται ότι η ετήσια φροντιστηριακή δαπάνη ξεπερνά τα 8.000.000 ευρώ, ενώ σπαταλιέται πολύτιμος χρόνος από την καθημερινή ζωή των μαθητών και των οικογενειών τους.

Παράλληλα εκατοντάδες νέοι επιστήμονες υποχρεώνονται σε παροχή ιδιωτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και σε ετεροαπασχόληση.

η απάντησή μας

Ο νέος Δήμος δεν μπορεί να μείνει αδρανής μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα που υπονομεύει το μέλλον της κοινωνίας μας.

Με συμμέτοχους τους συμπατριώτες μας εκπαιδευτικούς υλοποιούμε καινοτόμες ιδέες και ενεργοποιούμε την τοπική κοινωνία, μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό με την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικών Συνεργατικών Σχολείων, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που συνδέονται με τις παραγωγικές δραστηριότητες του νησιού μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργούμε Επιστημονικές Δομές και Φορείς Εφαρμοσμένης Έρευνας και Τεχνολογίας, στους τομείς της Πληροφορικής, της Τηλεπικοινωνίας, της Χημείας, της Βιολογίας και της Γεωπονίας.

Παράλληλα μελετάμε τις νέες και σύγχρονες παραγωγικές δραστηριότητες στο νησί μας, που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τον πρωτογενή τομέα.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια και δίνουμε προοδευτική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα και στις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

ΤΕΛΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η καθαριότητα και ο φωτισμός δημόσιων χώρων αποτελούν βασικό τομέα παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες και τις επιχειρήσεις.

Προτεραιότητά μας αποτελεί η αντικειμενική και δίκαιη χρέωση, προς όφελος του συνόλου των δημοτών, μέσω εκσυγχρονισμού της διαδικασίας που εφαρμόζεται σήμερα.

Στην Ελλάδα βάσει της νομοθεσίας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο υπολογισμός των χρεώσεων γίνεται σύμφωνα με το εμβαδό και τη χρήση κάθε κτιρίου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι ο όγκος των απορριμμάτων και η απόσταση που διανύεται για την αποκομιδή.

Η άμεση προοπτική λειτουργίας της ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων στην πηγή (κατοικίες, καταστήματα κλπ) προϋποθέτει επίσης ανάλογη προετοιμασία για τον καθορισμό των αντίστοιχων χρεώσεων.

Παράλληλα η είσπραξη των τελών γίνεται για λογαριασμό των Δήμων μέσω της ΔΕΗ, γεγονός που δημιουργεί πρακτικές και ουσιαστικές δυσκολίες σε ότι αφορά στον έλεγχο και στην επικαιροποίηση των στοιχείων βάσει των οποίων γίνονται οι χρεώσεις.

Σε αυτή την περίοδο που τα έσοδα των ΟΤΑ μειώνονται σημαντικά, ο νέος Δήμος Κω θα προετοιμασθεί ώστε να είναι σε θέση να εισπράττει αυτόνομα τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, με τρόπο αντικειμενικό και δίκαιο για τους δημότες του, οι οποίοι απαιτούν, εξαιτίας και της οικονομικής ύφεσης, την αντικειμενική τιμολόγηση της αποκομιδής.

Θα προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση έργου με αντικείμενο :

  • τη βελτίωση της διαδικασίας υπολογισμού των τελών φωτισμού και καθαριότητας με την επίλυση των διαπιστωμένων προβλημάτων
  • την εισαγωγή νέων παραμέτρων που σχετίζονται με το χώρο και θα συμβάλλουν στη δικαιότερη χρέωση, και
  • την περιγραφή συστήματος αυτόματου υπολογισμού που θα επιτρέπει την εκ των προτέρων γνώση των υποχρεώσεων των δημοτών, σε ότι αφορά στα συγκεκριμένα τέλη

ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΚΩ - Διαχείριση και Αξιοποίηση Δασικού Πλούτου

Ένα από τα γενικά χαρακτηριστικά του νησιωτικού χώρου στη χώρα μας, που έχει καθορίσει σημαντικά την πορεία ανάπτυξης των νησιών μας, είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, γεγονός που δεν έχει επιτρέψει την ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους στη λογική της αειφορίας, σύμφωνα με τις δυνατότητες αξιοποίησης των ιδιαίτερων φυσικών πόρων κάθε τόπου.

Επιπλέον, η μονοδιάστατη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων τριάντα ετών έχει οδηγήσει σε περιβαλλοντικές καταστροφές, αδράνεια πλουτοπαραγωγικών πόρων, απώλεια θέσεων εργασίας και πλούτου που είναι αναγκαίος για την επιβίωση των κλειστών νησιωτικών κοινωνιών, όπου η έντονη εποχικότητα στην εργασία έχει επιδράσει και στον κοινωνικό ιστό.

Προσθετικά, η μειωμένη αξιοποίηση, προστασία και ανάδειξη φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών δεν βοηθάει και την ίδια την τουριστική οικονομία, τουλάχιστον ως προς την αναδιανομή των τουριστικών εσόδων στην τοπική κοινωνία, μέσα από συμπληρωματικές δράσεις.

Η Κως, ενώ διακρίνεται από πλούσιες φυσικές πηγές πλούτου αλλά περιορισμένη ενδοχώρα – λόγω της γεωφυσικής θέσης της - έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά στο παραλιακό μέτωπο, οδηγώντας σε αδράνεια πολύτιμες πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως είναι ο ορεινός όγκος και ο δασικός πλούτος της. Αυτή η αδυναμία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολυδιάσπαση των αρχών διοίκησης του νησιού.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και θετικά χαρακτηριστικά όπως η λειτουργία Κτηματολογίου, που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην οριοθέτηση και προστασία του δασικού χώρου, προστατεύοντάς τον από καταπατήσεις και άλλες καταστροφές.

Ο δασικός πλούτος της Κω στηρίζει την τοπική οικονομία

Για να θέσουμε τις βάσεις παραγωγικής αξιοποίησης του δασικού πλούτου της Κω πρέπει να τον εξετάσουμε σε δύο πλευρές.

Α. στην σύνδεσή του με την τουριστική οικονομία του νησιού, και

Β. στην αξιοποίηση των καθεαυτού παραγωγικών δυνατοτήτων του.

Αυτή η προοπτική έχει ανάγκη ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, σε επίπεδο νησιού, που θα προτάσσει την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων του τόπου μας σε όφελος της τοπικής κοινωνίας, στοχεύοντας στην παραγωγική αξιοποίηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δασικός χώρος, αγροτική γη στον ορεινό όγκο, υδατικοί πόροι και τουριστική αξιοποίηση, αντιμετωπίζονται με κοινή ματιά και αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις.


Χαρακτηριστικά δασών της Νήσου Κω
Τα δάση της Κω κατανέμονται σε τρείς χωρικές ενότητες. Στην Πόλη Κω, στον ορεινό όγκο Ασφενδιού και στην Κέφαλο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για κάθε περιοχή.

Δασικός χώρος Πόλης Κω

Διακρίνεται από πλούσια φυσικά και πολιτισμικά αποθέματα.

Κατάσταση : συνδέεται άμεσα με τη ζωή και την οικονομία της Πόλης. Μπορούμε να πούμε ότι αν και ανεκμετάλλευτος είναι ενταγμένος –ως περιαστικό δάσος – στην λειτουργία της πόλης, ως χώρος αναψυχής και περιπάτου και ως αγροτικός χώρος μέσα από κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Παράλληλα, η ύπαρξη πηγών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εξωκκλησιών και ήπιων διαδρομών περιπάτου, δίνουν στο δασικό χώρο της πόλης ζωντάνια και καταδεικνύουν δυνατότητες αξιοποίησης.

Κίνδυνοι : ο άμεσος κίνδυνος που μπορεί να καταστρέψει το δάσος αφορά στην ασθένεια των πεύκων (βαμβακίαση) που ήδη έχει αποξηράνει μεγάλα τμήματα του δάσους με κίνδυνο ολικής καταστροφής. Σημαντικός κίνδυνος μπορεί να αποδειχθεί η ανεξέλεγκτη βόσκηση. Παράλληλα η οικιστική εξάπλωση πιέζει το δασικό χώρο και τις αγροτικές δραστηριότητες που φιλοξενεί.

Σε συνδυασμό οι τρείς προαναφερόμενοι κίνδυνοι μεγιστοποιούν τον κίνδυνο καταστροφής του δάσους από πυρκαγιά.


Ορεινός όγκος Ασφενδιού

Ένα μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου του νησιού καταλαμβάνει το – μοναδικής ομορφιάς - ορεινό Ασφενδιού, όπου συνδυάζεται δασικός και αγροτικός χώρος με την ανάπτυξη γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Στο δασικό χώρο του Ορεινού Ασφενδιού υπάρχουν ανάλογα χαρακτηριστικά με το δασικό χώρο της Πόλης Κω και αντίστοιχοι κίνδυνοι.

Δασικός χώρος Κεφάλου

Μοιράζεται σε δύο πλευρές. Στην περιοχή Ξηρόκαμπου το δάσος Κέδρου και στη Νοτιοδυτική πλευρά του χωριού το πευκόδασος.

Αντίστοιχα χαρακτηριστικά και κίνδυνοι με τις υπόλοιπες δασικές περιοχές του νησιού, με βασικό στοιχείο τις μεικτές χρήσεις, γεωργικής, κτηνοτροφικής, μελισσοκομικής και τουριστικής δραστηριότητας.

Δυνατότητα παραγωγικών δραστηριοτήτων

Οι δασικές περιοχές του νησιού πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της μεικτής εκμετάλλευσης και προπάντων της ανάπτυξης σε αυτούς τους χώρους παραγωγικών συνεργατικών δραστηριοτήτων ώστε να καταστούν αποδοτικές για την τοπική κοινωνία.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αναπτυχθούν οι παρακάτω δράσεις :

  • Υλοτομία. Η συγκομιδή ξύλου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση του δάσους. Το προϊόν της υλοτομίας μπορεί να αποφέρει έσοδα στην συνεργατική ομάδα και να δώσει ζωή στο δάσος.
  • Μελισσοκομία. Οριοθέτηση μελισσοκομικών περιοχών και φύτευσή τους με μελισσοκομικά φυτά. Η ίδια ομάδα μπορεί να αναπτύξει τέτοια δραστηριότητα.
  • Έργα υδρομάστευσης, για την ενίσχυση του υδροφορέα.
  • Καλλιέργειες βοτάνων και σαλιγκαριών, με αξιοποίηση των ελεύθερων δημόσιων εκτάσεων.
  • Παραγωγή κομπόστ, με αξιοποίηση ανεκμετάλλευτης δασικής βιομάζας.
  • Καταφύγιο θηραμάτων, για τον εμπλουτισμό της πανίδας του νησιού, γειτονικών νησιών αλλά και υπό μορφή ζωολογικού πάρκου.
  • Κατασκήνωση καλοκαιρινών δραστηριοτήτων για παιδιά.
  • Τουριστικές χρήσεις. Χάραξη περιπατητικών μονοπατιών και διαδρομών ορεινού ποδηλάτου που να συνδέουν σημεία θρησκευτικής λατρείας (εξωκλήσια), πηγές (Βορίνα, Κεφαλόβρυση στη Ζιά), παλιά ελαιοτριβεία (π.χ. Χατζηνικολάου στο Ασφενδιού) υδρόμυλους, και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα μπορεί να σχεδιαστεί και κάποιου τύπου ορεινό καταφύγιο και αναψυκτήριο.

Βασικό συμπέρασμα είναι ότι, για να επιβιώσει το δασικό σύστημα της Κω, που είναι αναγκαίο για την περιβαλλοντική ισορροπία του νησιού, πρέπει να αποκτήσει οικονομική σημασία με την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Η λογική ανάπτυξης τέτοιων δράσεων μέσω συνεργατικών ομάδων αποτελεί δυνατότητα και ευκαιρία ταυτόχρονα. Αρκεί να στηριχθεί σε στέρεες βάσεις και να τύχει της υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας.

Οι επιστημονικές ομάδες της Δημοτικής Παράταξης «ΟΡΑΜΑ Κίνημα Πολιτών Κω» συνεχίζουν την εργασία τους για την τεκμηρίωση των επιμέρους δράσεων που θα συνθέσουν τον προγραμματισμό έργων και δράσεων του νέου Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου