ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ...

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ - ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΩ «ΟΡΑΜΑ»

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Η ΚΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η οικονομία της Κω βρίσκεται σε πτωτική τροχιά εξαιτίας των αδυναμιών που προκύπτουν από τον κλειστό νησιώτικο χαρακτήρα της, την οικονομική κρίση και τον έλεγχο του τουριστικού προϊόντος από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι αρνητικές συνέπειες διαπιστώνονται άμεσα στις οικογενειακές επιχειρήσεις και σε κοινωνικό επίπεδο στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού, σε όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε απαξίωση το ντόπιο επενδυμένο κεφάλαιο, σε αδυναμία επιβίωσης τις οικογενειακές επιχειρήσεις όλων των κλάδων και σε ανεργία των νέων και κυρίως των νέων επιστημόνων.

Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση και ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα στοχεύει στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, η οποία θα στηριχθεί στη συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων του λαού μας, στον πρωτοπόρο ρόλο του νέου Δήμου Κω για την στήριξη νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων και στην αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης, ώστε να επιτύχουμε την ισοδύναμη και ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού μας.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναθεωρούμε τον μέχρι σήμερα τρόπο ανάδειξης της Ιπποκρατικής Κω, στην κατεύθυνση αξιοποίησής της ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.


ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Ο νέος Δήμος Κω αποσαφηνίζει και οριοθετεί τους στόχους του σε δύο κατευθύνσεις :

  • στην υποστήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων, και
  • στην απασχόληση των νέων επιστημόνων.

Η οργάνωση του νέου Δήμου και ο προγραμματισμός ανάπτυξης του νησιού της Κω, είναι αλληλένδετες ενέργειες που στο σύνολό τους υπηρετούν αυτούς τους δύο πολιτικούς στόχους.


ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι αναπτυξιακοί στόχοι μας απαντούν στα μεγάλα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Κωακή κοινωνία και προσδιορίζονται από τον ανθρώπινο πλούτο του νησιού μας, τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της Κω και την οργάνωση του νέου Δήμου, μέσα από προσδιορισμένες δράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το πρόγραμμά μας.


Προγραμματισμός Ανάπτυξης του νησιού της Κω

Προγραμματίζουμε και υλοποιούμε την ανάπτυξη του νησιού μας σε δύο κατευθύνσεις :

· στην ανάδειξη της Κω σε οικονομικό και διοικητικό κέντρο του ευρύτερου νησιώτικου συμπλέγματος, και

  • στην αναζωογόνηση των τουριστικών δραστηριοτήτων μέσω ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού που αγκαλιάζει όλο το νησί.

Για την επίτευξη του κυρίαρχου στόχου μας, ανάδειξης της Κω σε οικονομικό και διοικητικό κέντρο, προγραμματίζουμε καινοτόμες δράσεις, βασισμένες στην επιστημονική γνώση σχετικά με την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, τη διοίκηση έργων και υπηρεσιών, τη χημεία, τη βιολογία και τη γεωπονία.

Παράλληλα προσδιορίζουμε τις θεματικές και χωροταξικές ενότητες, με στόχο την αλληλοσυμπλήρωση τους μέσα από τη διαφορετικότητα κάθε περιοχής του νησιού.


Οργάνωση του νέου Δήμου

Οργανώνουμε το νέο Δήμο με επιτελικές υπηρεσίες για τη διοίκηση των υποθέσεων που αφορούν στο σύνολο του νησιού.

Χωροθετούμε και κατανέμουμε τις δημοτικές επιτελικές υπηρεσίες με βάση την αποτελεσματικότητα και το κόστος τους.

Οργανώνουμε και λειτουργούμε αποκεντρωμένες υπηρεσίες στις Δημοτικές Κοινότητες, για την αυτοτελή και αυτόνομη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Αναδεικνύουμε τη Δημοτική Κοινότητα σε κύτταρο της κοινωνικής οργάνωσης του νησιού μας.


Εργαλεία ανάπτυξης

Για να πετύχουμε τους στόχους μας υλοποιούμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με σαφείς στοχεύσεις, που ανταποκρίνονται στα δεδομένα και στις δυνατότητες του νησιού μας.

Ο νέος Δήμος υποστηρίζει επιστημονικά, διοικητικά και οικονομικά τις δράσεις που αποσκοπούν στην συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Έργα και Δράσεις Νέου Δήμου Κω για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας

Αναγκαία Έργα

Η ολοκλήρωση αναγκαίων έργων υποδομής, στις περιοχές του νησιού εκτός Πόλης Κω, όπου έχουν κατασκευαστεί από τη δεκαετία του ΄90, καθορίζει την συνολική ανάπτυξη του τόπου μας.

Η ενιαία προβολή και πώληση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, υπό μορφή τοπικού νομίσματος, λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής του τουριστικού εισοδήματος και διασφαλίζει την επιστροφή της προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών στην τοπική οικονομία, την αξιοποίηση του ντόπιου επενδυμένου κεφαλαίου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών.

Η ολοκλήρωση των σχεδίων πόλης, των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, της ενδονησιωτικής συγκοινωνίας, της προστασίας και ανάδειξης των παραλιών, αποτελούν βασική προτεραιότητα και ταυτόχρονα προϋποθέσεις ισόρροπης ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Ολοκληρώνουμε τα Χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια του νησιού
  • Αναπτύσσουμε τις χερσαίες συγκοινωνίες για τη διασύνδεση των Δημοτικών Κοινοτήτων και της Πόλης, μεταξύ τους και με τις πύλες εισόδου του νησιού.
  • Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα αναγκαία λιμενικά έργα.
  • Αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε τις παραλίες του νησιού.
  • Αναθεωρούμε τα συστήματα αποκομιδής και επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων.
  • Αναθεωρούμε τα συστήματα ύδρευσης και άρδευσης.
  • Αναθεωρούμε τον τρόπο διάθεσης των υγρών αποβλήτων.
  • Σχεδιάζουμε και Κατασκευάζουμε αναγκαία έργα κτιριακής υποδομής, όπως νέα Φυλακή, Δικαστικό Μέγαρο, νέο Μουσείο, κτίριο Αστυνομικής Διεύθυνσης, Σχολικά Κτίρια, Δημοτικά Κτίρια. Νοσοκομείο.

Έργα και Υπηρεσίες καινοτόμων και σύγχρονων προσανατολισμών

  • Δημιουργούμε Κέντρο Γεωργικής Ανάπτυξης. Επενδύουμε, στηρίζουμε και προωθούμε νέες πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (γεωργία-κτηνοτροφία-μελισσοκομία).Ενισχύουμεδιοικητικά, επιστημονικά και υλικά, νέους ανθρώπους που επενδύουν στον πρωτογενή τομέα.
  • Δημιουργούμε Κέντρο Παραγωγής Σύγχρονων Πολιτιστικών Προϊόντων. Στηρίζουμε και προωθούμε τις τοπικές πολιτιστικές δυνάμεις στην κατεύθυνση ανάδειξης και τουριστικής αξιοποίησής τους.
  • Δημιουργούμε Εμπορικό και Διοικητικό Κέντρο παραγωγής, προβολής και πώλησης καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων παραγωγής τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Δημιουργούμε Διεθνές Κέντρο Νεότητας (Πολιτισμού, Αθλητισμού. Εκπαίδευσης) με παραχώρηση ακινήτων και την στήριξη συνεργατικών ομάδων για την λειτουργία και εκμετάλλευσή του
  • Δημιουργούμε Φορέα Προστασίας, Ανάδειξης και Εκμετάλλευσης της Αλυκής και του ορεινού όγκου Ασφενδιού και Πυλίου.
  • Δημιουργούμε, στηρίζουμε και προωθούμε καινοτόμες δραστηριότητες στους τομείς της Χημείας και της Βιολογίας.

Δράσεις για την Απασχόληση

  • Ιδρύουμε Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας και Τεχνολογίας, με μορφή Εταιρείας Λαϊκής Βάσης για την υποστήριξη των οργανισμών και των επιχειρήσεων.
  • Ιδρύουμε Ινστιτούτο Αιγαίου για επιμόρφωση και κατάρτιση κοινωνικών και αυτοδιοικητικών στελεχών.
  • Συγκροτούμε Συνεργατική Ομάδα Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
  • Υλοποιούμε την σύμβαση του Επαρχείου με το Πολυτεχνείο για τη δημιουργία και λειτουργία συνεργατικών δράσεων προβολής, διαφήμισης και πώλησης τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων.
  • Ενισχύουμε τις δράσεις του τομέα Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης με την δημιουργία και υποστήριξη επιστημονικών συνεργατικών ομάδων.
  • Αξιοποιούμε Συνεργατικές Ομάδες για την κατασκευή δημοσίων και δημοτικών έργων.
  • Δημιουργούμε Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Ποτών, Τροφίμων και Μεταλλαγμένων Προϊόντων. Για την προστασία της υγείας των πολιτών.
  • Ιδρύουμε Εργαστήριο Παραδοσιακών Τεχνών (αργυροχρυσοχοΐα, κεραμική)
  • Οργανώνουμε και στηρίζουμε αρχαιολογικές ανασκαφές, για την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου του νησιού.
  • Υλοποιούμε Σχέδιο Προστασίας και Εκμετάλλευσης του Ορεινού Όγκου και των Δασών της Κω.
  • Ιδρύουμε Συνεργατική Ομάδα για την Παραγωγή και Εκμετάλλευση φαρμακευτικών φυτών και προϊόντων.
  • Λειτουργούμε Συνεργατικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Οργανισμός Δήμου Κω

Σχεδιάζουμε τώρα, οργανώνουμε έως το τέλος του έτους και υλοποιούμε άμεσα από την 1η Ιανουαρίου 2011 μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο Νόμος Εφαρμογής του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Αποσαφηνίζουμε πλήρως τις αρμοδιότητες του Δήμου και των Δημοτικών Κοινοτήτων, ώστε από την πρώτη ημέρα της νέας δημοτικής περιόδου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, σε όφελος των κατοίκων του νησιού μας.

Οργανώνουμε και αναλαμβάνουμε τη διαχείριση αρμοδιοτήτων των γειτονικών νησιών.

Για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που θα δημιουργηθούν, συμπληρώνουμε την πρώτη περίοδο τις κενές θέσεις στελεχιακού δυναμικού με την δημιουργία συνεργατικών ομάδων και την υποστήριξη τους από εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων προσδιορίζει την χωροθέτηση τους και τα αναγκαία έργα υποστήριξης τους (σε κτίρια και εξοπλισμό).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου