ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ...

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Οραματίσου την ζωή σου. Κάνε την επιλογή σου.

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον είναι χρονικές περίοδοι μέσα στις οποίες έγιναν, γίνονται ή θα γίνουν γεγονότα.

Στο παρελθόν τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα και καταγεγραμμένα είτε στη μνήμη των ανθρώπων, είτε σε γραπτά κείμενα, είτε σε ντοκουμέντα ζωντανά και ηλεκτρονικά.

Στο παρόν τα γεγονότα βρίσκονται σε εξέλιξη, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση, χωρίς όμως να είναι τελεσίδικα, αφού από την εξέλιξη και τις αντιδράσεις της φύσης και των ανθρώπων μπορούν να διαφοροποιηθούν θετικά ή αρνητικά.

Το μέλλον είναι αόρατο. Έτσι μας έμαθαν να λέμε. Και γι’ αυτό τον λόγο ελπίζουμε ότι θα είναι καλύτερο.

Το δυστύχημα είναι ότι το μέλλον είναι αόρατο μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που η φύση για λόγους που δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε, όπως για παράδειγμα οι σεισμοί ή ο θάνατος.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το μέλλον είναι λίγο ή πολύ προβλέψιμο και άρα μπορεί να διαφοροποιηθεί, θετικά ή αρνητικά. Και αυτή η διαφοροποίηση εξαρτάται μόνο από τον άνθρωπο.

Φυσικά και οι συγκυρίες ή οι αλληλοεπιδράσεις άλλων παραγόντων παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά και αυτές είναι προβλέψιμες σε όσους μπορούν να μελετήσουν και να εξηγήσουν βαθύτερα τις αιτίες των γεγονότων του παρελθόντος.

Το παρελθόν

Το πρόσφατο παρελθόν της Κω είναι ικανό να μας οδηγήσει σε βέβαια συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον της.

Από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και μετά, ο προστατευτισμός της νεοσύστατης Έλληνικής Επαρχίας από το κράτος, με διάφορα μέτρα, όπως το αφορολόγητο, σε συνάρτηση με την εντατικοποίηση της γεωργικής παραγωγής (Μία εποχή η Κως διέθετε 7 εργοστάσια τοματοπολτού!) δημιούργησαν την οικονομική άνθηση. Οι λόγοι της κατάρρευσης και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι γνωστοί και για τουλάχιστον ένα χρόνο προειδοποιούσαν γι’ αυτήν.

Με μία φράση μπορούμε να πούμε ότι τότε δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα είτε προστασίας των παραγωγών, είτε ενίσχυσης τους, είτε μετασχηματισμού τους.

Το αποτέλεσμα τότε ήταν τραγικό αφού την περίοδο εκείνοι μετανάστευσαν πάνω από 3 χιλιάδες νέοι άνθρωποι. Ότι καλύτερο διέθετε η Κως.

Κάπως έτσι μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε η οικονομική άνθηση στην μετέπειτα περίοδο με μόνες διαφορές την αλλαγή της δραστηριότητας από την γεωργία στον τουρισμό και τον μεγαλύτερο χρόνο αντοχής και επιβίωσης.

Το παρόν

Το παρόν φαίνεται ότι είναι δυσοίωνο. Η ανθηρή οικονομία της Κω κλονίζεται και η πλειονότητα των κατοίκων της με τις οικογενειακές επιχειρήσεις τους συνθλίβονται και αργοπεθαίνουν. Μπορεί αυτή η εικόνα να παρουσιάζεται σκληρά, όμως το παρελθόν και το παρόν μας προειδοποιεί για το μέλλον.

Απλά η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει μεγαλύτερο χρόνο, από τον ένα που κράτησε στην τοματοπαραγωγή και ίσως γι’ αυτό να μην γίνεται αντιληπτή. Η κατάσταση είναι ακριβώς η ίδια με την προηγούμενη περίοδο της ανόδου και της πτώσης. Η μόνες διαφορές είναι ότι αντί για τα επτά εργοστάσια τομάτας υπάρχουν ελάχιστοι που εκμεταλλεύονται τον τουριστικό πλούτο της Κω και αντί για αγράμματους νέους ανθρώπους η Κως σήμερα διαθέτει χιλιάδες νέους που μορφώθηκαν, σπούδασαν και σπουδάζουν.

Το μέλλον

Όσοι νομίζουν ότι τα πράγματα για το μέλλον της κοινωνίας μας είναι ευοίωνα απατώνται πλάνην οικτράν. Δεν πέρασαν 15 χρόνια από τότε που ο Καΐσερλης είπε ότι κάποτε στην Κω θα δούμε Γερμανό Δήμαρχο και σήμερα τους βλέπουμε να επιτηρούν την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία. Και αυτοί που πιστεύουν ότι αρμενίζουμε καλά και ότι δεν χρειάζονται μέτρα, είναι ολόιδιοι με εκείνους που δεν προνόησαν να δράσουν στην περίπτωση της γεωργικής άνθισης.

Σίγουρα η εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν άμεσα την εξέλιξη του μέλλοντος της Κω. Όμως ο πιο καθοριστικός είναι η αντίδραση της ίδιας της κοινωνίας μας.

Και αν σε συνηθισμένες εποχές θα μιλούσαμε για κάποια μέτρα που πρέπει να πάρουμε, σήμερα θα πρέπει να μιλήσουμε για ανατροπές και ριζικές αλλαγές, αφού πρόκειται για το μέλλον χιλιάδων νέων πάνω στους οποίους επενδύθηκαν κόποι και όνειρα.

Η ευκαιρία με τον Καλλικράτη είναι μοναδική.

Μας προκαλεί να δημιουργήσουμε έναν άλλο, διαφορετικό Δήμο, από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Μας φωνάζει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μετεξέλιξης της κοινωνίας μας για σύγχρονες δραστηριότητες..

Μας κεντρίζει να στρέψουμε την προσοχή μας και όλη την ενέργεια μας, εκεί που πονά η κοινωνία μας, στις οικογενειακές επιχειρήσεις και στους νέους μορφωμένους ανθρώπους..

Το μέλλον δεν είναι αόρατο. Από μας εξαρτάται να το αλλάξουμε Αρκεί να αντιδράσουμε τώρα και να κάνουμε τη σωστή επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου